Boekbespreking: Het Motel (Dean Koontz)

Het wachten is beloond, want vanaf afgelopen week ligt ‘De Lifter’ van Dean Koontz in de winkel. Dit boek is het zesde deel in de ‘Odd Thomas’ serie en wordt uitgegeven door Uitgeverij Luitingh. Een korte inhoud:

koontz lifter‘De Sig Sauer kaliber 45 met geluiddemper verscheen in zijn hand zoals een duif in de hand van een kundige goochelaar: vanuit het niets. Dat de man dicht bij me stond en het wapen op mijn kruis richtte, verontrustte me. Ik zou er minder last van hebben gehad als het een duif was geweest.’ Odd Thomas

Hoe zorg je ervoor dat een misdaad die nog niet heeft plaatsgevonden, ook nooit zal worden gepleegd in de toekomst? Dat is de vraag die Odd Thomas bezighoudt als hij verwikkeld raakt in een kat-en-muisspel met een moordgrage vrachtwagenchauffeur, die hem maar al te graag het zwijgen oplegt.’

De oplettende lezer zal hebben opgemerkt, dat Uitgeverij Luitingh in afwachting tot het verschijnen van deze bovennatuurlijke thriller/horror niet stil heeft gezeten. Om het wachten wat dragelijker te maken, is er een exclusief Odd Thomas verhaal verschenen in de vorm van ‘Het Motel’. Dit boekje speelt zich eigenlijk af voor het vijfde deel van de serie ‘De Miljardair

‘Odd Thomas is een gewone jongen met een bijzondere gave: hij kan de doden zien en begrijpt wat ze zeggen.

Harmony Corner is een truckstop aan de Pacific Coast Highway. Naast een tankstation is er ook een motel en een restaurant. Als Odd Thomas besluit er te overnachten ontdekt hij dat er meer verborgen wordt gehouden dan je op het eerste gezicht zou denken. Als je er eenmaal bent neergestreken, is het bijna onmogelijk om weer weg te komen.’

We kennen allemaal Odd Thomas, een gewone jongen die de gave bezit om de doden te zien en begrijpt wat ze hem te vertellen hebben. Maar naast Odd Thomas, wordt er zowel in ‘Het Motel’ als ‘De Miljardair’ een nieuwe personage geïntroduceerd in de vorm van Annamaria. Annamaria is een zwangere jonge vrouw, die de gave bezit om in raadselen te spreken. Daarnaast wil iedereen die haar ontmoet, alles voor haar doen. Zo hoeft ze nooit te betalen voor een hotelkamer en geeft de mensen om haar heen haar precies wat ze nodig heeft. Koontz weet zowel Odd Thomas als Annemaria als bijzondere en aangename personages neer te zetten.

koontz motelIn ‘Het Motel’ lijkt de wereld een vriendelijke plek, maar niets is minder waar. Wanneer Odd Thomas zijn omgeving begint te exploreren, lijken de bewoners van Harmony Corner hem wel heel graag een kopje kleiner te willen maken. Met dit gegeven lijkt Koontz in dit geval meer de science-fiction kant op te gaan met de introductie van personages die niet helemaal van deze wereld zijn. Met een vleugje exorcisme, wat menig horrorfan wel interessant zal vinden.

Uit het voorgaande blijkt al dat Koontz niet huiverig is voor het mengen van diverse genres, waaronder thriller, horror, literatuur, science-fiction en fantasy. Op sommige momenten  doet Odd Thomas dermate diepgaande uitspraken, dat je als lezer soms het idee krijgt dat je een filosofieboek aan het lezen bent. En ten slotte bevatten het boek een flinke dosis humor, waaronder de dialogen die Odd Thomas heeft met zijn vijanden of met Annemaria. Maar soms zijn de genre elementen zo divers, dat je als lezer je best moet doen om de verhaallijn te kunnen volgen.

De diverse elementen, de humor en de diverse dialogen zorgen voor een vlot geschreven boeken, die de aandacht van de lezer vasthoudt tot de laatste letter. En dit maakt het kleine boekje een benodigde aanschaf voor de Odd Thomas fan. Naast een nieuw Odd Thomas verhaal, geeft het boekje ook meer inzicht in de personages Annemaria. ‘Het Motel’ smaakt  naar meer en gelukkig kunnen we naar de winkel rennen voor ‘De Lifter’.

‘Het Motel’ geschreven door Dean Koontz, is uitgegeven door Uitgeverij Luitingh en verkrijgbaar in de betere Nederlandse boekhandel.

Sterren: 5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

2 gedachten over “Boekbespreking: Het Motel (Dean Koontz)”

Plaats een reactie