Boekrecensie: Alex (Pierre Lemaitre)

Alex: Jager of prooi? Of is Alex misschien wel een slachtoffer? Dat is eigenlijk de grote vraag van deze thriller. Wie of wat is Alex? Wat er gebeurt en wie het doet, wordt al snel duidelijk. Maar misschien de belangrijkste vraag: ‘Waarom?’, wekt bij de lezer veel nieuwsgierigheid op. En dit maakt van het boek ‘Alex’ een echte ‘Whydunnit’.

‘Alex Prévost wordt bruut in elkaar geslagen in de straten van Parijs en ontvoerd in een witte bestelbus. Haar kidnapper lijkt maar één ding  te willen: Alex langzaam en lijdend te zien sterven. Maar de bloedmooie en vindingrijke Alex heeft een volstrekt eigen moraal. Zij is allesbehalve een gewoon slachtoffer. Commandant Camille Verhoeven heeft geen enkel aanknopingspunt. Hij heeft geen verdachte en geen spoor. De eigenzinnige commandant, die door eigen redenen diep geraakt wordt door dit misdrijf, levert een strijd tegen de klok.’

alex1Het verhaal wordt gedomineerd door twee eigenzinnige en bijzondere hoofdpersonen. Aan de ene kant hebben we Alex Prévost, die slachtoffer wordt van een kidnapping met een afschuwelijke dood tot gevolg. Tenminste, dat hoopt de dader. Maar, zoals de achterflap al verklapt, is Alex geen gewoon lijdend voorwerp, maar trekt geheel haar eigen plan. Een best huiveringwekkend plan. Aan de andere kant hebben we commandant Camille Verhoeven, die simpelweg opvalt door zijn lengte, namelijk 1,45 meter. Deze lengte brengt veel beslommeringen met zich mee, die Camille moeiteloos probeert op te vullen met zijn ego. Maar is dit ego wel groot genoeg om Camille te beschermen tegen het verdriet door zijn overleden vrouw. Schrijver Piere Lemaitre heeft met Alex en Camille twee interessante hoofdpersonen geschapen, die boeien en de lezer constant op het verkeerde been zetten. Op de ene pagina houdt je van ze, en op de volgende kun je ze wel schieten. Wat je als lezer ook van ze vindt, ze brengen wel veel emotie en dynamiek in het boek.

Alhoewel het boek in de winkels ligt als een thriller, bevat het verhaal vele horrorelementen. Neem bijvoorbeeld het moment dat Alex in een kleine kooi boven de grond hangt en ze wordt bedreigd door een colonne ratten. Of de manier waarop de moorden in het boek gepleegd worden. Lemaitre schuwt hierbij de details niet, dus je kunt je als lezer rijkelijk voorstellen, hoe een bepaalde gebeurtenis heeft plaatsgevonden. Dit maakt dat het boek meer geschikt is voor horrorliefhebbers, dan voor thrillerfans.

Het boek bestaat uit korte hoofdstukken in toegankelijke filmische schrijfstijl met veel beschrijvingen. Het eerste hoofdstuk begint hierbij pakkend met de ontvoering van Alex, waardoor de spanning gelijk voelbaar is. Het is dan ook niet verrassend dat de auteur eveneens werkt als scenarioschrijver. Tussen de hoofdstukken beleef je het verhaal door de ogen van verschillende personages. Hierbij wisselt Lemaitre vooral tussen Alex en Camille.  Aan de ene kant een politieagent, die de zaak probeert op te lossen. Aan de andere kant de ongrijpbare Alex, die zowel bij een ontvoering als bij een moordzaak betrokken is. Juist die wisselwerking tussen twee verschillende mensen in twee verschillende situaties, zorgt voor veel spanning in het boek. Wat hieraan bijdraagt is, dat (bijna) elk hoofdstuk eindigt met een gebeurtenis of ontdekking, wat maakt dat je verder wilt lezen.

alex2Naast  Alex en Camille zijn er nog andere personen, die in het boek een onmisbare rol spelen. Ook zij bevatten net als de hoofdpersonen bijzondere kenmerken, zoals Armand. Armand is een collega van Camille en heeft de gewoonte iedereen spullen afhandig te maken, zoals sigaretten, eten en pennen.

Het einde van het boek is schokkend, akelig en onverwachts. Op de laatste bladzijde ken je pas het gehele verhaal. Dit schept voldoening, want de meeste vragen worden beantwoord. Ook zorgt dit ervoor dat je nieuwsgierig bent naar het vervolgdeel, getiteld  ‘Camille’. Want hoe gaat het verder met commandant Camille, die in ‘Alex’ veel fascinatie oproept?

Concluderend is ‘Alex’ een spannende combinatie tussen horror en thriller, dat leest als een film. Bijzondere personages en onverwachte gebeurtenissen, die simpelweg vragen om meer.

‘Alex’ is geschreven door Pierre Lemaitre en het eerste deel van een trilogie. De Nederlandse publicatie wordt verzorgd door Xander Uitgevers. Het boek is voor een mooi prijsje (€10,-) te vinden in de betere Nederlandstalige boekhandel.

Sterren: 5 / 5

Interessant artikel?

Plaats een reactie