Boekrecensie: Bizarre Verhalen (Rianne Lampers)

Gevoed door angst. Rianne Lampers begint haar verhalenbundel met een beschrijving van wat in het kort gezegd: ‘haar passie voor horror’ is. Het draait allemaal om de menselijke aard, die geneigd is om angst op te zoeken in de vorm van horrorfilms en –boeken. ‘Niets mis mee, aldus Lampers, maar dit wordt pas een probleem, wanneer de grens van fictie overschreden wordt en mensen hun duisterste verlangens waarheid willen maken. Dan wordt pas echte horror geboren’. En waar echte horror op de wereld wordt gebracht, krijg je dus ‘Bizarre Verhalen’ een verhalenbundel van de hand van Lampers:bizarre-verhalen-rianne-lampersTwaalf verhalen over gewone mensen die minder gewoon zijn dan ze lijken.  In ‘Het spoor bijster’ maak je kennis met een bedrieglijk vriendelijk bejaard echtpaar, in ‘Spinnentijd’ leer je Tara kennen, een schriel, angstig meisje dat als de dood voor spinnen is. En dan is er Larry, die een bijzonder Valentijnscadeau maakt voor zijn geliefde.  Je leest over een huisdier en toeristen van een andere planeet en in ‘Het koffie-cognac débacle’ gaat het zelfs over een invasie van buitenaardse wezens! De wereld waar Simone in ‘Verschoten herfst’ in terechtkomt is er één die je liever niet zou binnengaan, net zo min als die waar Gregor in verzeild raakt na een noodlottig ongeval. De wereld van het verhaal ‘Tuinstad’ daarentegen is betoverend mooi. Of toch niet helemaal?’

We kennen Lampers vooral van de boekenserie ‘De Kronieken van de Nieuwe Tijd’, waar tot op heden twee delen van verschenen zijn. De recensies van deze boeken lees je hier. In afwachting van het verschijnen van het volgende deel uit deze serie, heeft Lampers voor de horrorliefhebbers een tussendoortje uitgebracht in de vorm van ‘Bizarre Verhalen’. Hierin bundelt Lampers twaalf diverse verhalen, waarvan sommigen al eerder in verhalenbundels en tijdschriften zijn verschenen. De verhalenbundel kan met recht bizar genoemd worden. Monsters in diverse verschijningsvormen en mensen die verre van normaal zijn, daar draait het allemaal om in deze bundel. Daarbij wordt er geschreven in een divers genrebereik. Denk hierbij aan thriller, horror, fantasy, science-fiction.

Met deze bundel laat Lampers zien hoe divers ze kan schrijven en hoeveel kanten je op kunt in het horrorgenre. Bijzondere werelden met een duister tintje, kannibalisme, monsterspinnen, parallele werelden, aliens. Er is geen moment voor verveling voor de lezer weggelegd en de liefhebber van een combinatie van diverse genres zal deze bundel met plezier verslinden. De verhalen zijn van diverse lengtes en je kunt merken, dat ze niet allemaal in dezelfde periode geschreven zijn. Dit is bijvoorbeeld te merken aan de mate van diepgaande ontwikkeling van de personages en het type einde van het boek. Bij sommige verhalen is het einde dermate open, dat je als lezer verwacht, dat er ooit nog een vervolg op komt. En misschien gebeurt dat nog weleens. Wanneer de verhalen chronologische achter elkaar gelezen zouden kunnen worden, laat dit een mooi beeld zien van de ontwikkeling van de schrijfster.

Het meest indrukwekkend zijn wel de verhalen, die halverwege of aan het eind een soort twist bevatten. Dat wil zeggen, dat er in het verhaal een aspect wordt onthuld, waardoor je de gebeurtenissen in een heel ander daglicht gaat zien. Denk hierbij aan ‘Een hart van chocola’, ‘Het koffie-cognac Debacle’ en ‘Escortservice STAR’. Ook de beschrijvingen in bepaalde verhalen weten de lezer te raken. De diverse prachtige en duistere werelden in ‘Verschoten herfst’ en ‘Tuinstad’ en het schuldgevoel en verdriet van een vader om zijn kind in ‘Spiegelbeeld’.

Alhoewel we nog steeds uitkijken naar het derde deel van ‘De kronieken van de nieuwe tijd’, geeft de bundel ‘Bizarre Verhalen’ een mooi beeld van Lampers bereik als auteur. Dit belooft veel voor de toekomst en laat zien dat we divers groep Nederlandse horror auteurs hebben met elk hun eigen manier van vertellen. Wie ooit het idee heeft gehad, dat mensen normaal zijn, wordt met deze verhalenbundel permanent van deze illusie genezen.

Sterren: 4 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

1 gedachte over “Boekrecensie: Bizarre Verhalen (Rianne Lampers)”

Plaats een reactie