Boekrecensie: De Duisternis Valt (Cate Tiernan)

 Onsterfelijke liefde #2 - De duisternis valt CATE TIERNANEen aantal jaar na de Wicca-serie pakt Cate Tiernan de draad weer op met de ‘Onsterfelijke Liefde’ trilogie. Eerder bespraken we al ‘Onsterfelijke Liefde’. Deze drieluik is duidelijk voor een wat ouder publiek en de liefhebbers van de vroegere boeken van Tiernan kunnen zich met deze serie ook weer vermaken. Deze trilogie richt zich vooral op duistere magie in verband met onsterfelijkheid. Want is onsterfelijkheid überhaupt wel een voordeel?

‘Nastasya Crow heeft haar oude leven achter zich gelaten, toen één van haar vrienden in een handomdraai een taxichauffeur voor de rest van zijn leven verlamd maakte. Ze komt uiteindelijk terecht op River’s Edge, een soort kliniek speciaal voor onsterfelijken, die de weg kwijt zijn. Door het doen van simpele huishoudelijke klussen en het leren van magie probeert Nastasya haar eigen weg weer te vinden. Maar het lijkt alsof alles wat ze doet misloopt en het wordt steeds erger. Mensen om haar heen krijgen ongelukken en het eten verandert in maden. Tot overmaat van ramp ontwikkelt ze gevoelens voor de persoon, die haar familie heeft uitgemoord. Nastasya ziet vluchten als de enige oplossing, maar dit maakt haar problemen alleen nog maar erger.

‘De duisternis valt’ is het tweede deel in een trilogie en pakt het verhaal weer op, waar deel één gestopt is. Het boek is eventueel los te lezen, maar het is aan te raden eerst deel één te lezen. Dit heeft als reden, omdat het boek veel verwijzingen bevat naar het eerste deel met betrekking tot de ontwikkeling van diverse personages. Want ook de personen die wat minder in het verhaal aan bod komen, blijken een rijke en interessante levensgeschiedenis te hebben. Zo leer je in dit boek meer over de achtergrond van River. Al komt ze zo rustig en accepterend over, dit was in het verleden wel anders. Ook aan het verleden van Reyn en Nastasya wordt meer aandacht besteedt. Dit verleden en hun gevoelens voor elkaar in het heden geeft een interessante tegenstelling.

In tegenstelling tot wat de achterkant van het boek doet vermoeden, is het boek niet volledig gericht op de gevoelens tussen Nastasya en Reyn. Het gaat veel meer over de worsteling van Nastasya met haarzelf en haar twijfels wanneer haar leven wel een heel duistere wending neemt. Ook haar ‘beste’ vriend Incy speelt hier een rol in. Gaandeweg het verhaal wordt ook teruggeblikt op deze vriendschap. Elementen hiervan komen aan het einde van het boek in een heel ander daglicht te staan. De constante dreiging van de vraag of ze zelf duister is en de angstaanjagende gebeurtenissen bouwen de spanning op en maken dat het verhaal pakkend is en dat je door wilt lezen. Het einde van het boek brengt het verhaal in een climax, die naast een passend einde, de lezer ook nieuwsgierig maakt naar het derde en laatste deel.

Tiernan is namelijk zeer beeldend in het beschrijven van de diverse scènes en de daarin gekoppelde horror. Op sommige momenten ben je als lezer blij dat je op dat moment niet leeft in de wereld die in het boek omschreven wordt. Bijvoorbeeld wanneer het leven uit iemand gezogen wordt. Daarbij worden de personages dermate overtuigend neer en laat Tiernan zien dat onsterfelijk zijn misschien ook niet alles is. De schrijfstijl is ondanks de soms duistere ondertoon luchtig met een knipoog. De hoofdpersoon Nastasya is de verteller van het verhaal en brengt de dingen soms met de nodige humor. Dit maakt dat het verhaal, die wat zware onderwerpen behandeld, vlot leesbaar.

Concluderend is ‘De Duisternis valt’ een overtuigend volwassen antwoord op de Wicca-serie. Naast horror bevat het boek ook raakvlakken met fantasy, psychologie en een vleugje romantiek. Als je iemand bent die van luchtige horror met een dosis humor houdt, maar boeken als Twilight veel te soft vindt, is dit boek zeker aan te raden!

‘De Duisternis valt’ is geschreven door Cate Tiernan en het tweede deel in de ‘Onsterfelijke Liefde’ trilogie. Het boek is uitgegeven door uitgeverij Boekerij en verkrijgbaar of te bestellen in elke Nederlandse boekhandel.

Sterren: 3.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie