Boekrecensie: De Vijfde Golf (Rick Yancey)

de-vijfde-golfOok de Young Adult wereld heeft inmiddels de dystopische/post-apocalyptische verhalen ontdekt. Kijk hierbij naar schrijvers als Suzanne Collins, Michael Grant, Tahereh Mafi, Mira Grant, Hugh Howey, Jonathan Maberry en nog vele anderen. Ieder schrijver creëert een eigen wereld met zijn eigen genre-elementen, maar er zijn wel een paar dingen te noemen, die in elk boek van dit genre terug komen. Een verlaten wereld, dat niet meer te vergelijken is met de wereld, zoals wij die kennen. Een groep overlevers, die hierin moeten zien te overleven en een dreigend (al dan niet bekend) kwaad. Zo ook in ‘De Vijfde Golf’. De wereld wordt overvallen door buitenaardse wezens, die misschien wel dichter bij ons staan, dan we denken.

‘Soms denk ik dat ik de laatste mens op aarde ben. Dat betekent dat ik de enige mens in het universum ben. Dat is onzin, ik weet het. Ze kunnen niet iedereen gedood hebben… nog niet.’

De eerste golf: alle elektriciteit valt uit
De tweede golf: een enorme tsunami
De derde golf: een afschuwelijke epidemie
De vierde golf: achterdocht – wie kun je nog vertrouwen?
De vijfde golf…

De zestienjarige Cassie heeft niemand meer: haar ouders zijn als gevolg van de buitenaardse invasie overleden en haar broertje Sam van vijf is meegenomen door een groep militairen, zogenaamd om hem te beschermen. Op de vlucht voor de buitenaardse wezens, wil Cassie koste wat kost Sam redden. Maar hoewel ze zich had voorgenomen om niemand meer te vertrouwen, kan ze het niet alleen…’

Alhoewel een aanval van buitenaardse wezens als onderwerp voor een boek niet origineel is, wekt de opzet van het verhaal interesse op. In diverse golven van vernieling wordt er een poging gedaan om de mensheid uit te roeien, maar de reden hiervoor blijft vaag. Willen ze de planeet overnemen of de mensheid vernietigen tot een behapbaar aantal? De diverse golven verschillen enorm van elkaar in hun effect op de mensheid en de gevolgen ervan. Dit geeft ruimte voor de auteur om een combinatie te scheppen van natuurrampen, virusuitbraken en de teloorgang van de moderne technologie. Het meest interessante is de vijfde golf, waar het boek naar vernoemd is. Dat richt zich namelijk vooral op het mentale functioneren van de mensheid, waardoor iedereen voor de gek gehouden wordt en niemand meer weet, wie hij of zij moet vertrouwen.

Het boek draait in feite om vier personen: Cassie, Ben, Evan en Cassies broer Sam. Het verhaal is naast de gebruikelijke hoofdstukken, opgedeeld in delen, die door de ogen van elk van de personen beleefd wordt. Ieder heeft hun eigen achtergrond en ziet en reageert op zijn eigen manier. Mooi hierbij is ook dat gedeelde herinneringen door beide partijen dan weer anders beleefd worden. Wat wel storend is, dat sommige gebeurtenissen en ontmoetingen iets te toevallig zijn. Cassie en Ben verliezen elkaar uit het oog, maar Ben komt toevallig in aanraking met de broer van Cassie. Dit maakt dat het soms wat ongeloofwaardig aanvoelt. Ook het einde van het boek voelt wat abrupt en plotseling, alsof het boek midden in een verhaal ophoudt. Het einde is heel open en schept de verwachting dat er vervolgdelen gaan komen.

Concluderend is ‘De Vijfde Golf’ een spannende horror, die de vele (duistere) kanten laat zien, van zowel mens als buitenaards wezen. Details worden hierbij niet geschuwd. Wel zijn de gebeurtenissen soms te toevallig en voelt het einde van het verhaal wat abrupt. Wel maakt het boek nieuwsgierig naar de vervolgdelen.

‘De Vijfde Golf’ is geschreven door Rick Yancey en uitgegeven door AW Bruna Uitgevers. Het boek is verkrijgbaar in de betere boekhandel.

Sterren: 3 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie