Boekrecensie: Dertien – Stuart MacBride

Rechercheur Ash Henderson is niet bepaald het prototype keurige agent: hij is gescheiden, gedegradeerd, wordt verdacht van corruptie en draagt een groot geheim met zich mee. Vijf jaar geleden is zijn dochter Rebecca spoorloos verdwenen, op de avond voor haar verjaardag. Precies een jaar later kreeg Ash een verjaardagskaart met daarop een polaroidfoto van Rebecca, vastgebonden aan een stoel, gekneveld en doodsbang.

De man die achter Rebecca’s verdwijning zit, staat bekend als de ‘Birthday Boy’. Al jaren ontvoert hij meisjes, vlak voor hun dertiende verjaardag. Elk jaar stuurt hij de ouders van zijn slachtoffers een gruwelijke verjaardagskaart. En elke kaart komt harder aan dan de vorige. Ash heeft niemand verteld dat ook Rebecca een slachtoffer van deze maniak is, uit angst om van de zaak te worden gehaald. Hij is bereid om tot het uiterste te gaan om de zaak eigenhandig op te lossen − en wraak te nemen op de man die hem zijn dochter heeft afgenomen…


Het boek telt 416 pagina’s en naar mijn inzien is dit ietwat veel voor wat de MacBride wil vertellen. Er zitten veel losse scenes in die niets toevoegen aan het verhaal. Doordat MacBride zoveel wil vertellen gaan we helaas nergens de diepte in en missen we de kans een band op te bouwen met de karakters. De hoofdpersoon Ash Henderson is een antiheld – hij is gescheiden, gedegradeerd, woont in een krot samen met een nietsnut van een broer en de problemen stapelen zich alleen maar op. Zijn side-kick forensische psychologe Alice McDonald praat graag, lijdt aan fobieën en drinkt graag een glaasje. Hierdoor krijgt het verhaal een humoristisch tintje.

Het viel mij op dat er ook vrij veel typfouten in het boek zaten: ‘deukendeur’, ipv ‘keukendeur’. Het viel me ook op dat er vaak in een alinea gewisseld word van perspectief, zodat je even niet meer weet wie wat precies zegt tegen wie. Wat jammer is, want deze foutjes zorgen ervoor dat je even uit het verhaal getrokken word.

MacBride is er een kei in elke persoon verdacht te maken en weet daarmee de lezer steeds op het verkeerde been te zetten.

 

Dertien bevat veel geweld, sarcastische humor en is spannend tot het einde.
Waardering: 2 sterren

Dertien is uitgegeven door Van Holkema & Warendorf en is nu te koop als paperback en e-book.

Interessant artikel?

1 gedachte over “Boekrecensie: Dertien – Stuart MacBride”

  1. Concept spreekt me wel aan, maar de minpuntjes die aangekaart worden vallen me toch wel tegen :/ Ik wacht dan liever tot ik het boek goedkoper kan krijgen of race even langs de bieb wanneer ze hem hebben 🙂

    Beantwoorden

Plaats een reactie