Boekrecensie: Game of Spirits (Steve Smith)

Als liefhebbers van bovennatuurlijke horror zijn er in de loop der Jaren natuurlijk wat dingen die ons op het hart gedrukt worden en leren we een aantal bijzondere lessen. Één van die lessen is natuurlijk ‘kloot gewoon niet met dat Ouija bord, doe gewoon even niet.’ En jawel hoor, ook in Steven Smith’s Game of Spirits moeten hoofdpersoon Benjamin en zijn vrienden op de blaren zitten.

Het overkappende verhaal van Game of Spirits is creatief echter weinig innovatief. Dat maakt natuurlijk voor het genre niet zo heel veel uit, maar het maakt het geheel toch wel wat voorspelbaar. Het boek dealt met flink wat donkere thema’s wat me best wel verraste. Zo komen er buiten het gebruikelijke rijtje bloederige en soms creepy horror ook dingen zoals huiselijk geweld, pesterij en zelfs verkrachting aan bod, heftig! Naarmate het verhaal vordert krijgen we steeds meer stukjes van een puzzel bij elkaar gelegd over dingen die in het verleden zijn gebeurd en de connecties tussen Benjamin, deze gebeurtenissen, zijn familie en het Ouija bord. Zoals altijd in mijn recensies ga ik verder niks spoilen.

We schommelen vaak van het heden naar het verleden en terug en door de onduidelijke chapter breaks is het altijd even puzzelen waar je als lezer precies gebleven bent. Als het daar bij zou blijven dan zou je een standaard maar adequaat horror verhaal hebben, echter daar blijft het dus echt niet bij. De schrijfstijl van Game of Spirits is op zijn zachts bijzonder te noemen en het was voor mij, en ik denk voor velen, het grootste struikelblok.

Game of Spirits is voor het grootste gedeelte geschreven in de derde persoon in de tegenwoordige tijd. Liefhebbers van Engelse boeken weten dat dit nogal een vreemde keuze is. Veel van de zinnen komen namelijk niet helemaal zuiver over, en andere kloppen gewoonweg niet. Dit alles maakt het geheel bijzonder lastig te lezen. Jammer, want je merkt wel dat Smith passie in het werk heeft gestoken, echter het maakt het de lezer erg moeilijk te begrijpen. Ik heb heel lang gedaan om door dit redelijk korte boek heen te komen waar ik in vergelijking andere veel langere boeken een stuk sneller kan verslinden.

Wat je hier hebt is helemaal geen slecht verhaal, echter ontbreekt de polish die je zou verwachten van een boek uitgegeven via een traditionele uitgeverij zó erg dat menig lezer denk ik niet heel erg ver zal komen. Jammer, want ik weet als geen ander dat je als schrijver niets liever wil dan je verhaal goed overbrengen. Mijn tip aan de uitgeverij zou zijn om dit hele manuscript door een professional te laten beoordelen en te laten editen, dat verdienen de potentiële lezers maar bovenal ook schrijver Smith zelf. Tot die tijd kan ik Game of Spirits jammer genoeg echt niet aanraden.  

Sterren: 1 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie