Boekrecensie: Ik besta [niet] (Cristin Terrill)

Stel je voor dat je de taak hebt om je beste vriend en zielsverwant te vermoorden om de wereld te kunnen redden. Dit overkomt Em in het boek ‘Ik besta niet’, het debuut van Cristin Terrill. Dit debuut is op verschillende plekken lovend ontvangen en de filmrechten zijn al verkocht aan Gold Circle Entertainment.

Ik besta niet‘Het leven lacht de zestienjarige Marina toe: ze is populair, heeft veel vrienden en haar beste vriend is haar buurjongen James, een wonderkind.

Em heeft niets. Zij zit vast in een gevangenis met een keihard regime.
Marina en Em hebben een belangrijk ding gemeen: ze zijn een en dezelfde persoon. Em leeft vier jaar in de toekomst, en als ze niets doet dan zal Marina een gruwelijk leven tegemoet gaan. Er is maar één manier om dat te voorkomen: ze moet terug in de tijd om haar beste vriend James – op wie ze stiekem verliefd is – te vermoorden.’

Het boek valt allereerst al op door de afwijkende en creatieve omslag. In de voorkant van het boek zijn gaten gemaakt. Door deze gaten zie je weer andere afbeeldingen en foto’s die de lezer een indruk geven van de sfeer in het boek, wat je nieuwsgierig maakt. De omslag is het best te omschrijven als kleurig met een duister tintje.

Het verhaal beschrijft een wisselwerking tussen Em, die in de toekomst leeft en Marina, wiens leven zich in het heden afspeelt. Het verhaal begint, wanneer Em in de gevangenis zit en diverse martelingen  moet ondergaan, omdat ze informatie heeft die de tegenpartij wil hebben. In een gat in de grond vindt ze een briefje, waarop staat dat ze James moet vermoorden. Wanneer ze dit niet doet, gaan er een hoop akelige gebeurtenissen plaatsvinden, waarna de wereld onherstelbaar veranderd is. James heeft er onder andere voor gezorgd, dat er een mogelijkheid bestaat om in de tijd te reizen. Samen met haar vriend Finn reist ze terug naar het verleden om de loop der gebeurtenissen voorgoed te veranderen. Wat ze alleen niet beseft is, hoe moeilijk het voor haar zal zijn om haar beste vriend en zielsverwant te vermoorden.

Ik besta niet 3Wat zouden jullie doen, als je weet dat iemand om wie je ontzettend veel geeft, in de toekomst veranderd in een monster? En er geen andere keuze is, dan diegene te vermoorden om een afschuwelijke toekomst te voorkomen? ‘Ik besta niet’ biedt een originele en interessante zienswijze op deze vragen. Wat vooral boeiend is, is de verschillen tussen dezelfde personen nu en in de toekomst. Er wordt duidelijk omschreven wat bepaalde omstandigheden kan doen met iemands persoonlijkheid en gevoel van zelfbehoud. Wanneer je tot het uiterste wordt gedreven, wat heeft dat voor gevolgen op jou als persoon. In hoeverre ben je nog herkenbaar in vergelijking met je vroegere zelf? Dit boek zet je aan het denken over al deze vragen.

Het boek wisselt constant van diverse personages in het heden en de toekomst. Dit wekt soms verwarring op, maar het is onmisbaar om een goed beeld te schetsen van zowel het heden als de toekomst. Het verhaal is een mix van diverse elementen; thriller, horror, fantasy, drama, psychologie om er maar een paar te noemen. Dit maakt dat het boek toegankelijk is voor een divers publiek. Ten slotte is het einde van het boek een logisch en waardig gevolg op de gebeurtenissen, die al hebben plaatsgevonden.

Concluderend is ‘Ik besta niet’ een boek wat een divers publiek zal aanspreken. ‘Ik besta niet’ is een interessant verhaal, die de nadruk legt op persoonlijkheidsontwikkeling en het bovennatuurlijke. Een heerlijk boek om in één ruk uit te lezen op een koude winteravond.

‘Ik besta niet’ is het debuut van Cristin Terrill en is gepubliceerd door Uitgeverij Luitingh. Het boek is verkrijgbaar in de betere Nederlandse boekhandel.

Sterren: 4 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie