Boekrecensie: Je had moeten gaan (Daniel Kehlmann)

Een onheilspellende novelle geschreven door Daniel Kehlmann.  ‘Je had moeten gaan’ heeft een de prachtige, enge sfeer die wat weg heeft van ‘Blair Witch’, maar toch leg je de link niet gelijk. Gedurende het gehele verhaal heb ik mijn adem ingehouden én wilde ik het boek niet wegleggen.

Een afgelegen vakantiehuis in de bergen. Een jong echtpaar met kind heeft het comfortabele huis gehuurd voor een paar dagen, maar ze hebben hun dagelijkse beslommeringen niet helemaal achter zich gelaten. Het kind vertelt warrige verhalen over de kleuterschool, de vrouw typt berichtjes op haar telefoon en de man, een scenarioschrijver, noteert ideeën en scènes in een schrift. Maar allengs schrijft hij meer en meer over andere zaken: onderlinge spanningen, echtelijke ruzies, en vooral de vreemde dingen die er om hen heen gebeuren. Want er klopt iets niet aan dat huis.

Zonder al te veel spoilers los te laten, leef je mee met het verhaal wat de scenarioschrijver schrijft. Het verhaal begint rustig alsof het een gewoon romannetje is, met een normaal gezin dat op vakantie gaat. Maar al snel wordt het raar. Tot in het kwadraat raar. Spookt het in dit mooie vakantiehuis in Oostenrijk, waar het altijd mistig en donker lijkt te zijn. Het zijn geen moeilijke zinnen en is gewoon een spannend boek, wat meerdere malen voor rillingen zorgde. Een onheilspellende sfeer creëren kan Kehlmann heel goed.

Eerdere recensies gaven aan dat dit boek wel erg veel van de lezer vraagt. Hier ben ik het  als horrorlezer niet mee eens. Het is een heerlijk spookverhaal, waarbij je je fantasie de vrije loop kan laten gaan. Precies dat wat het een horrorverhaal maakt en geen simpel thrillerverhaal. Hierdoor werd het voor mij persoonlijk een heel beklemmend en spannend verhaal. Waarbij ik eindigde met het gevoel dat je naar je boek wil schreeuwen je had moeten gaan sukkel.  Ik las de 96 bladzijdes van dit verhaal dan ook zonder adem te halen (niet letterlijk natuurlijk) uit.

Je had moeten gaan van Daniel Kehlmann uitgegeven door Querido is in de boekhandel en online te verkrijgen.

Sterren: 5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie