Boekrecensie: Later – Stephen King (2021)

Op 73-jarige leeftijd toont de King of horror nog weinig tekenen van ouderdom! Als één van de hoekstenen van de moderne horrorliteratuur brengt Stephen King al zijn hele carrière bijna jaarlijks wel een nieuw boek uit, en ook dit jaar heeft hij nieuw werk geleverd met Later. Meteen valt op dat Later een relatief dun boekje is vergeleken met zijn gebruikelijke zwaargewichten; in principe niets negatiefs natuurlijk, en misschien zelfs een welkome afwisseling. Ook is Later gepubliceerd door Hard Case Crime, die ook zijn eerdere misdaadromans The Colorado Kid en Joyland uitbrachten, en alleen verkrijgbaar als paperback. Wij doken erin om ons oordeel te vellen!

Plot

In Later maken we kennis met Jamie Conklin, een jongen met, inmiddels een echte King-cliché, psychische vaardigheden. Jamie kan de doden zien, maar alleen mensen die recent overleden zijn; binnen een paar dagen vagen ze definitief weg, maar kunnen voor die tijd Jamie zien en zijn vragen beantwoorden. Een vaardigheid die hem als kind veel nare ervaringen oplevert, maar soms ook goed van pas blijkt te komen. Maar naarmate Jamie ouder wordt en zijn geheim steeds meer laat slippen, komen er mensen op zijn pad die zijn gave maar al te graag willen benutten – voor goed en voor kwaad.

Later - Stephen King

Later is net als King’s andere boeken op Hard Case Crime een misdaadroman te noemen; echter ligt het oplossen van een zaak niet centraal, maar is dit slechts een deel van Jamie’s jeugd die beschreven wordt. Met echo’s van The Shining en Doctor Sleep volgen we hem door de jaren van kind tot jongvolwassene, en de menselijke en supernatuurlijke gevaren die op zijn pad komen. Voor de echte King-kenners duikt er ook een andere verwijzing naar één van zijn bekendste boeken op, die Later ook weer een deel van zijn grotere multiverse maakt; het universum dat het merendeel van King’s boeken onderling verbindt door overeenkomende locaties, personages en gebeurtenissen.

Oordeel

Zonder teveel over de inhoud te verklappen, is mijn oordeel dat Later qua kwaliteit in de middenmoot van King’s werk valt. Zoals we van hem gewend zijn, zijn de personages sterk en geloofwaardig en is er een goede balans van horror en nostalgie. De korte lengte van het boek is echter zowel een voor- en nadeel: het leest vlot weg en heeft minder kronkels en omwegen dan zijn langere werk, maar de opbouw van spanning en de ontknoping zijn daarmee ook wat minder. Het is meer dan voldoende vermakelijk, maar niet zo memorabel als het misschien had kunnen zijn.

Hiermee is Later redelijk in lijn met zijn recente werk als If It Bleeds, The Institute en Elevation. Zie het als Stephen King die op de automatische piloot schrijft: het is consistent en staat garant voor een paar dagen spannend leesplezier, maar behaalt niet de hoogtepunten van zijn echte klassiekers. Zou hij nog zo’n meesterwerk in zich hebben? Veel fans vragen het zich af, en wijzen naar 11/22/63 uit 2011 als zijn laatste échte hoogtepunt. Hoe dan ook is King ook op zijn oude dag één van de meest consistente schrijvers ter wereld, zowel in de horror als daarbuiten, en zijn ook zijn middelmatige boeken eigenlijk altijd de moeite waard. Echte King-fans kunnen Later blind aanschaffen; voor de casual lezer zijn er betere instappunten voor zijn werk, maar is dit ook zeker geen miskoop en zelfs een prima voorbeeld van zijn recente stijl.

Sterren: 3 / 5

Later is nu te koop in zowel Engels als Nederlands op Bol.com, Amazon en natuurlijk je lokale boekwinkel (die jouw steun in deze tijd écht kunnen gebruiken!)

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

1 gedachte over “Boekrecensie: Later – Stephen King (2021)”

  1. Vind het goed, maar lees liever zijn dikke pillen. Ben opnieuw begonnen met de “Donkere toren” sage, voor de derde maal! Prachtige verhaallijnen en uitmuntend schrijfwerk.. 😳

    Beantwoorden

Plaats een reactie