Boekrecensie: Marina (Carlos Ruiz Zafón)

Carlos Ruiz Zafón - Marina“Marina zei me eens dat we ons alleen herinneren wat nooit is gebeurd. Er zou een eeuwigheid voorbijgaan voor ik die woorden begreep. Maar het is beter dat ik begin bij het begin, wat in dit geval het einde is.” Met deze gevleugelde woorden opent Zafón de roman, waarin hij Oscar zijn belevenissen laat optekenen.

In mei 1980 verdwijnt de 15-jarige Oscar Drai plotseling van school in de oude stad van Barcelona. Zeven dagen en nachten weet niemand waar hij uithangt …
Zijn verhaal begint in het oude stadshart van Barcelona, waar hij Marina en haar vader Germán Blau, een portretschilder, ontmoet. Marina neemt Oscar mee naar een kerkhof, om getuige te zijn van een macaber ritueel dat elke vierde zondag van de maand plaatsvindt. Precies om tien uur ’s ochtends verschijnt een koets, getrokken door zwarte paarden. Er stapt een vrouw uit, in het zwart gekleed, haar gezicht gesluierd, met in haar gehandschoende handen één enkele roos. Ze loopt naar een grafsteen die geen naam vermeldt, maar waarop alleen een mysterieuze afbeelding van een zwarte vlinder met opengeslagen vleugels te zien is.

Als Oscar en Marina besluiten haar te achtervolgen, begint een reis die hen naar de hoogtepunten van een vergeten, naoorlogs Barcelona leidt, een wereld vol aristocraten en actrices, uitvinders en magnaten, en een duister geheim dat op hen wacht in het mysterieuze labyrint onder de straten van de stad.

Eerlijk is eerlijk, ondanks dat Marina een Young Adult roman is, vond ik het lastig om door het begin heen te komen en me over te geven aan het verhaal. Carlos Ruiz Zafón staat bekend om zijn bloemrijke proza stijl en deze is volop aanwezig in dit boek. Dit geeft het boek een mysterieus tintje,maar zorgt ook dat het verhaal minder gemakkelijk leesbaar wordt. Locaties en personages worden nauwkeurig tot in het detail beschreven. Ik citeer: ‘Hier vormden kathedralen en uit fabels ontsprongen huizen in de naklank van niet langer bestaande straten het decor van deze geschiedenis’. Tolkien is er niets bij.

Zodra de vertelstijl went wordt je in het verhaal getrokken en wil je niet meer loslaten. Dit boek moet en zal vandaag uit! Het verhaal van Oscar en Marina is duister, geheimzinnig en razend spannend. Het is een heerlijke spookachtige wereld om bij weg te dromen op een regenachtige zondag. Marina lijkt een spookverhaal, maar is uiteindelijk meer dan dat. Het verhaal doet zelfs een beetje denken aan Mary Shelley’s Frankenstein. Ondanks dat het verhaal een sinistere sfeer met zich meebrengt is het bovenal een erg lief verhaal.

Lezen als je graag betoverd raakt door een mysterieus verhaal waarin liefde een grote rol speel. Links laten liggen als je niet van bloemrijke vertelkunsten houdt.

Carlos Ruiz Zafón (1964, Barcelona) brak internationaal door met zijn roman De schaduw van de wind, waarvan er vele miljoenen over de toonbank gingen. Daarvoor was hij in Spanje al vooral bekend vanwege zijn Young Adult-romans. Marina is het persoonlijk favoriet van de schrijver. De laatste in een reeks van vier op zichzelf staande Young Adult-romans. Eerder verschenen: De Nevelprins, Het Middernachtspaleis en Septemberlichten.

Marina is uitgegeven door Signatuur en is ook als e-book verkrijgbaar.

Sterren: 4.1 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie