Recensie: Met één been in het graf (Jeaniene Frost) [Nachtjagers-serie]

Vaak is het zo dat vervolgdelen een toch wat minder sterk verhaal hebben, maar deze serie is een uitzondering. Doordat hoofdpersonage Cat voor de geheime dienst werkt, die als primair doel het uitroeien van vampieren heeft, komt het verhaal in een andere dimensie terecht. Voeg daar een prettige schrijfstijl vol opgebouwde spanning en wat onverwachte wendingen aan toe en je hebt een heerlijk spannend boek, waarmee je je wel een dagje mee kunt vermaken.

nachtjagers2‘Half-vampier Cat Crawfield werkt nu als geheime agent voor de overheid om de wereld te ontdoen van de ondoden en ze gebruikt alle vaardigheden die ze van Bones, haar sexy en uiterst gevaarlijke ex, geleerd heeft. Als Cat zelf op de lijst staat om uitgeschakeld te worden is Bones de enige die haar kan helpen. In dit tweede deel van de Nachtjagers-serie ziet Cat zich wederom genoodzaakt om met Bones samen te werken en dit maakt van alles in haar los. Cat probeert om hun relatie zakelijk te houden, maar ze kan haar verlangens voor Bones niet eeuwig onderdrukken…’

Het taalgebruik, de expliciete seksscènes en de betrokkenheid van de overheid zorgt ervoor dat je al snel een link ziet met de serie ‘True Blood’. Maar waar in ‘True Blood’ vele verschillende bovennatuurlijke wezens de serie bevolken, is het bij ‘De Nachtjagersserie’ twee verschillende, vampiers en ghouls (ondoden die mensenvlees eten, Red.). In ‘Halverwege het graf’ werd de ghoul al terloops genoemt, maar in het vervolgdeel merk je dat dit wezen een steeds prominentere rol gaat spelen, vooral aan het einde van het boek. Daarnaast gaat het verhaal ook dieper in op de tradities en geschiedenis van het vampierras. Waar in het eerste deel nog vooral ging om kracht en slimheid, wordt er in hier ook op slimme wijze gebruik gemaakt van rangen en standen bij vampiers onderling.

Naast Cat, die we natuurlijk al kennen, worden ook een aantal nieuwe personages geïntroduceerd. ‘Halverwege het graf’ eindigde met de keuze van Cat om Bones te verlaten en te gaan werken voor een geheime organisatie. In het vervolgdeel is het een aantal jaar later en Cat stelt haar leven continu in de waagschaal om machtige ondoden uit te roeien. Maar Bones is in die gevechten nooit helemaal uit haar gedachten. Ze is aanvoerder van een groep jonge mannen en die leren we in ‘Met één been in het graf’ steeds beter kennen. Elk van de mannen heeft een eigen kijk op de ondoden die ze najagen. Dit wordt interessant wanneer ze te maken krijgen met Bones, die ook Cat nooit helemaal los heeft kunnen laten.

Het boek bevat net als het vorige deel weer veel spanning en het is daardoor moeilijk weg te leggen. Daarbij merk je als lezer, dat er minder ‘straattaal’ wordt gebruikt, wat het lezen ten goede komt. Ook is er weer de nodige humor aanwezig in de vorm van sarcastische opmerkingen en woordspellingen. Dit leidt tot gevatte dialogen waar je soms hardop om moet lachen. Het zorgt daarbij in combinatie met de opgebouwde spanning, dat je in vliegende vaart door het boek heen raast.

Enig kritiekpuntje is misschien, dat de hoofdpersonages als Bones en Cat wel iets meer uitgediept mogen worden. Helemaal bij een tweede deel van een serie wil je als lezer in deze personages wel meer ontwikkeling en diversiteit zien. Maar door een aantal onverwachte gebeurtenissen, die plaatsvinden in dit deel, kan hier verandering in brengen. Cat doet namelijk aan het eind van het boek een heftige ontdekking, die alles wat ze dacht te zijn, op zijn kop zet. Dit kan flinke veranderingen teweeg brengen voor het verloop van de rest van de serie. De serie gaat totaal waarschijnlijk uit zeven delen bestaan, dus genoeg tijd voor meer diepgang en ontwikkeling.

‘Met één been in het graf’ is een spannend en humoristisch horrorverhaal, en een logisch vervolg op deel één van de serie. Liefhebbers van televisieseries als ‘True Blood’ en ‘Buffy, the vampire slayer’ zouden dit boek zeker een kans moeten gunnen.

‘Met één been in het graf’ is geschreven door Jeaniene Frost en het tweede deel van de zevendelige Nachtjagers-serie. Uitgeverij Xander is verantwoordelijk voor de Nederlandstalige publicatie. Het boek is verkrijgbaar in de betere Nederlandse boekhandel.

Sterren: 4 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie