Boekrecensie: De Kinderdief – Brom

De Kinderdief is het derde geïllustreerde boek van de Amerikaanse fantasykunstenaar Brom.

Stil als een schaduw dwaalt Peter door de straten van New York:
hij is op zoek naar kinderen die hem willen volgen naar zijn magische rijk, waar niemand ooit zal opgroeien. Maar hij vertelt er niet bij dat er ook vreselijke gevaren wachten.

De veertienjarige Nick wordt uit handen van een stel drugsdealers gered door Peter, een charismatische, wilde jongen. Peter vraagt Nick om hem te volgen naar het magische eiland Avalon, een geheime plaats vol avonturen. Hoewel Nick op zijn hoede is voor de bizarre verhalen over elfen en monsters, gaat hij mee. New York City is immers niet langer veilig voor hem, en wat heeft hij te verliezen?

Er is altijd iets te verliezen …

Nick volgt Peter naar Avalon. Dit eens zo weelderige, paradijs wordt bedreigd door bloeddorstige volwassenen en zonder het te weten wordt Nick ingezet in een oorlog die al eeuwen woedt. Samen met de Duivels, Peters wilde groep van verloren en gestolen kinderen, moet Nick leren vechten voor zijn leven om de magie van Avalon te redden.

Brom heeft dit boek geschreven nadat hij geinspireerd is geraakt door de originele vertelling van James Barrie (nee, dat is niet de Disney variant). Vooral één zin triggerde hem: “The boys on the island vary, of course, in numbers, according as they get killed and so on; and when they seem to be growing up, which is against the rules, Peter thins them out; but at this time there were six of them, counting the twins as two.”

WTF! ’Peter thins them out.’ Wat betekent dat? Stuurde hij ze weg? Vermoorde hij ze? Hoeveel kinderen heeft hij uit de groep ’gezet’ en hoeveel kinderen heeft hij gestolen? Deze vragen gaven zoveel inspiratie dat Brom het verhaal van Peter Pan graag nieuw leven in wilde blazen. Klakkeloos een verhaal overnemen vond hij niets, dus heeft hij zich verder laten inspireren door de Keltische Mythen en Oudengelse sagen.

Brom mengde deze twee ingrediënten samen met een vleugje van de hardheid van de huidige moderne tijd en er ontstond een duister sprookje: De Kinderdief was geboren.
Laten we duidelijk zijn dit is dus niet de vriendelijke Peter die door de lucht vliegt gevolgd door een glittertjes. Deze Peter is de nachtmerrie van elke ouder. Deze Peter fluistert ondeugende dingen in de oortjes van kinderen om ze vervolgens te ontvoeren. Deze Peter aarzelt niet om iemand in tweeën te delen of een kind te offeren in de naam van wie hij dan ook maar mag aanbidden. Desondanks is deze Peter toch een held, en verschrikkelijk charmant..

En juist die charme zorgt er voor dat dit een geniaal boek is. Hoe donker en grimmig het verhaal ook is, stiekem wil je dat Peter ook op jouw raam klopt om je mee te nemen op avontuur.

Toen ik aan het boek begon kende ik Brom alleen van zijn schilderijen. In deze schilderijen weet hij nachtmerries vast te leggen. Met De kinderdief schildert hij in woorden. Het boek is erg gedetailleerd geschreven, je ziet Avalon dan ook echt voor je met al zijn magische wezentjes erin. Na de eerste paar bladzijden wordt je al het verhaal ingezogen en wil je het boek echt niet meer aan de kant leggen.

De personages zijn goed uitgewerkt. Zo laat hij zien dat Peter niet alleen een levenslustige speelse jongen is, maar ook een meedogenloze strijder die bereid is zijn leven, maar ook dat van anderen, op het spel te zetten en dat allemaal omdat hij op zoek is naar iets dat hij nooit gekend heeft; moederliefde. Zelfs de veschrikkelijke Vleeseters zijn niet alleen slecht. Brom legt in zijn verhaal duidelijk uit hoe de hoofdpersonages zijn geworden hoe ze nu zijn.
Het verhaal is geschreven uit meerdere perspectieven, daardoor weet je ook waarom bepaalde keuzes gemaakt worden en dit zorgt er ook voor dat je gaat twijfelen wat nu goed is en wat nu het kwaad. Wie is nu eigenlijk de slechterik in het verhaal?

De Kinderdief is een vrij dik boek (500+ bladzijdes), hierdoor wordt je af en toe wel gedwongen om hem aan de kant te leggen. Helaas vind ik zelf dat hij net iets te lang duurt om zijn magie vast te houden. Na het lezen van 80% was ik er wel klaar mee, alles wat er zou gebeuren kon de magie alleen maar verbreken.

De Kinderdief is een groot avontuur, vol met plaaggeesten, heksen, elfen, trollen, monsters en piraten. Ik zal het niet onder stoelen of banken steken: Ik vind het een geweldig boek! Als ik rijk zou zijn, zou ik gelijk de filmrechten kopen en Guillermo Del Torro proberen over te halen om hier een top film van te maken.

Houd je van sprookjes, maar vind je deze vaak te lief? Dan is deze grimmige versie van Peter Pan zeker een aanrader!

Twijfel je nog? Dan kun je hier het proloog en eerste hoofdstuk gratis lezen.

Waardering: 4,5 sterren
De Kinderdief van Brom is te koop in de boekhandel.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

1 gedachte over “Boekrecensie: De Kinderdief – Brom”

  1. Dacht idd dat dit meer een sprookje was in de lieve variant. Maar uit bovenstaande blijkt het tegendeel! Dank Laura voor de tip! Na het lezen van bovenstaande ben ik wel heel nieuwsgierig naar het boek!

    Beantwoorden

Plaats een reactie