Boekrecensie: Zwarte Magie (Andrew Prentice & Jonathan Weil)

‘The Reckoning’ geschreven door Charles Nichol vormden voor Andrew Prentice en Jonathan Weil dé inspiratie voor het schrijven van hun debuut ‘Zwarte Magie’.

‘In elke hoek en steen van Londen huist een duivels kwaad…
‘Duivels in de stenen. Overal om ons heen…’
Londen, 1592 – een krioelende wirwar van handelaars, dieven en messentrekkers. Maar als Jack de verkeerde berooft, belandt hij in een veel gevaarlijker Londen dan hij zich ooit had voorgesteld. Een stad waar magie bestaat – en dodelijk is.
Een uitbraak van Satanistische gruweldaden heeft een golf van heksenvervolgingen als resultaat. Dominee Webb, de charismatische puriteinse leider, zweept de strijd nog verder op. Webb belooft Londen te zuiveren van een eeuwenoud kwaad. Maar dingen zijn niet zoals ze lijken. En Jack heeft zo zijn eigen redenen om Webb te haten.
Jack beweegt zich door een schaduwachtige wereld van criminelen en fanatiekelingen, spionnen en tovenaars, en hij is uit op wraak. Maar vanaf zijn eerste ontmoeting met Webb is er iets mis met zijn zicht. Hij ziet Londen nu zoals ze werkelijk is.
Een stad van duivels.’           zwarte magie

Als er een periode in de geschiedenis is, die tot de verbeelding spreekt (van niet alleen horrorliefhebbers), dan is het wel de periode van de heksenvervolgingen. In deze periode zijn ontelbare mensen onterecht beschuldigd van het bedrijven van hekserij of iets gelijkwaardigs en op de brandstapel gegooid. Gevoelens van argwaan en onveiligheid voerden tijdens de vervolgingen de boventoon. Niemand was veilig. Prentice en Weil maken hier in ‘Zwarte Magie’ handig gebruik van, door dit aspect om te buigen naar een extra spanningselement. Gefascineerd lees je hoe snel en gemakkelijk argwaan en achterdocht in de mens gevoed kan worden.

Jack, een ogenschijnlijke normale jonge man, begint zijn carrière als meesterdief. Hiervoor moet hij een aantal proeven doorstaan en op diezelfde dag vindt er een afschuwelijke gebeurtenis plaats, waarbij Jack in aanraking komt met zwarte magie. Deze magie stelt hem in staat te zien, dat London vol zit met duistere praktijken…..

Zowel de periode waarin het afspeelt, als de beschrijvingen van de duistere praktijken en het beroep van Jack maken ‘Zwarte Magie’ een heel spannend verhaal. Naast dat Jack moet uitzoeken wat er aan de hand is, moet hij er ook voor zorgen dat hij zelf niet verdacht wordt van duistere praktijken. Hier komt nog bij, dat zijn beroep als meesterdief niet direct betekent, dat je je in een betrouwbaar gezelschap bevindt.

De personages zijn interessant en vooral karakters als Jack en Beth maken interessante persoonlijke ontwikkelingen door. Vooral een karakter als Beth zal naarmate het verhaal vordert, diverse emoties bij de lezer oproepen, zowel positief als negatief. Je merkt gaandeweg het lezen, dat je eigenlijk niemand kunt vertrouwen. Vrienden blijken vijanden en vice versa. Gooi daar nog een dosis intriges bij en je kunt niemand meer vertrouwen. En juist de combinatie van bovengenoemde aspecten, maken dat de spanning in het boek goed opgebouwd wordt, en het verhaal gemakkelijk weg leest.

De auteurs schuwen details niet van bijvoorbeeld rituele offeranden en dit aspect komt al duidelijk naar voren in de proloog van het boek. Er is een duidelijke scheidlijn tussen goed en kwaad, maar de auteurs laten dit heel mooi samenkomen in Jack. Jack krijgt in het verhaal wel op een hele bijzondere manier met duistere magie te maken. Hierdoor kan en ziet hij dingen die soms op het randje van goed en kwaad zweven. Ook bevat het boek bijzondere wezens, zoals ‘duiveltje’, die je als lezer vooral in het begin niet goed weet te plaatsen, maar die wel een bepaald element van humor in het verhaal weet te geven.

Interessant te weten is dat het boek het eerste deel van een serie is. Dit is in het verhaal bijna niet te merken, want de losse eindjes worden goed afgewerkt. Dit is ook de bedoeling geweest van het schrijversduo, die van elk boek in de serie een sluitend verhaal in de vorm van een avontuur wilden maken. Het enige wat de delen aan elkaar verbindt zijn de hoofdpersonen.

Zwarte Magie’ kan zich het best omschrijven als een historische en avontuurlijke horrorverhaal, die vooral mensen zullen aanspreken, die van boeken houden die zich afspelen in het verleden. Alhoewel duivels en de heksenvervolgen een bekend fenomeen zijn in het horrorgenre, weten Prentice & Weil er met dit boek, een eigen draai aan te geven.

Sterren: 3.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie