Sam Stone wint British Fantasy Award en levert hem weer in

Sinds 1971 reikt de British Fantasy Society (BSF) jaarlijks de British Fantasy Awards uit. Begin oktober vond de editie 2011 plaats tijdens FantasyCon in Brighton. Grote winnaar werd Sam Stone, die met haar boek Demon Dance de prestigieuze August Derleth Fantasy Award in de wacht sleepte voor beste fantasyboek van het afgelopen jaar. 31 jaar na Tanith Lee is zij pas de tweede vrouw die deze prijs in ontvangst mocht nemen. Bovendien werd haar verhaal Fool’s Gold ook nog eens tot beste kortverhaal van het jaar bekroond.

demon-danceDemon Dance is het derde boek in de Vampire Gene-reeks. De reeks begon als een klassiek vampierenverhaal in het eerste deel, Killing Kiss. Daarin maakte we kennis met de vampier Gabriele, die een verre neef is van Guilo Caccini, de uitvinder van de opera. Het eerste boek vertelt vooral zijn 400-jarige zoektocht naar een soulmate. Het tweede boek van de reeks, Futile Flame, vertelt ons het verhaal van Lucrezia Borgia, de maker van Gabriele en is eerder een typisch horrorverhaal. In het derde en dus bekroonde deel, Demon Dance, switcht schrijfster Sam Stone nogmaals van genre en bevat het verhaal meer fantasy-elementen. Het vertelt het verhaal van Gabriele’s vampierendochter Lily. Zij wordt beschouwd als degene die wel eens tot de machtigste vampier ooit zou kunnen uitgroeien. Echter door een speling van het lot wordt Lily terug in de tijd gekatapulteerd en moet zij haar weg naar het heden zien terug te vinden. Daarbij leert ze ondertussen dat ze misschien wel machtig is, maar dat ze het lot toch niet zomaar onder controle kan krijgen. Eerder dit jaar verscheen ook al het vierde deel in de reeks, Hateful Heart, die verder gaat op het pad van fantasy en horror, en een vijfde deel, met werktitel Silent Sand, staat ook al in de steigers. De reeks is momenteel nog niet in het Nederlands vertaald, maar de Engelse boeken zijn bij de meeste Nederlandse en Vlaamse internetwinkels wel verkrijgbaar.

Helaas was de vreugde van korte duur voor Sam Stone. Na de bekendmaking van haar overwinning stak een storm van protest op. Vooral de bekende uitgever en schrijver Stephen Jones nam het voortouw en schreef op zijn website een vernietigend artikel over deze editie van de British Fantasy Awards. Hij was het duidelijk niet eens met de gemaakte keuzes, die hij niet genoeg mainstream vond en ook nog eens van slechte kwaliteit, maar zinspeelde vooral op een kwestie van belangenvermenging. Heel wat winnaars zitten namelijk bij de kleine uitgeverij Telos, die gerund wordt door David Howe, de voorzitter van de British Fantasy Awards. Daarnaast is David Howe ook de levenspartner van grote winnares Sam Stone. Het artikel van Stephen Jones zette een geruchtenmolen in gang en onder deze druk en aantijgingen besloot Sam Stone om haar prestigieuze award voor beste boek terug te geven. Daarbij ontkende ze dat er enige sprake was van belangenvermenging, maar om de toekomst van de British Fantasy Awards te vrijwaren, vond ze het toch beter om af te zien van haar prijs.

Andere winnaars van de British Fantasy Awards 2011 waren Simon Clark die voor Humpty’s Bone de prijs voor beste novelle kreeg, Stephen King werd bekroond voor zijn verzamelboek Full Dark, No Stars en Back from the Dead: The Legacy of the Pan Book of Horror Stories kreeg de award voor beste Anthology. Tenslotte werd Robert Jackson Bennett gelauwerd als beste nieuwkomer en Terry Pratchett, bekend van de komische fantasyreeks Schijfwereld, kreeg de Karl Edward Wagner Special Award als bekroning van zijn oeuvre.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie