Verslag Mad Max: Fury Road in première op Cannes

Vandaag ging op Cannes Mad Max Fury Road in wereldpremiere. In dit vierde deel van de Mad Max-franchise neemt Max het op tegen de tiran Immortan Joe en zijn War Boys. De aanwezige pers reageerde enthousiast op de film, dat een waar visueel spektakel bleek te zijn.

Acteur Nicholas Hoult en producent Doug Mitchell zijn blij om elkaar weer te zien
Acteur Nicholas Hoult en producent Doug Mitchell zijn blij om elkaar weer te zien
Evenals de voorgaande Mad Max-films werd ook het vierde deel geregisseerd door George Miller. Het eerste deel werd uitgebracht in 1979 en kostte zo’n 400.000 dollar, maar bracht uiteindelijk 100 miljoen dollar op. Daarmee werd het een van de meest winstgevende films, wat het zelfs een plek in het Guinness Book of Records bezorgde.

Dat het vierde deel iets meer gekost heeft dan 400.000 dollar is wel duidelijk. De filmlocaties, voertuigen, kostuums en special effects zijn ‘mind blowing’ en de cast (Tom Hardy, Charlize Theron, Nicholas Hoult) is ook indrukwekkend.

Na de persvoorstelling was er een persconferentie waar George Miller, de cast en editor aanwezig waren.

Tijdens de persconferentie werd al snel duidelijk dat Mad Max Fury Road geen makkelijke bevalling was geweest. Het heeft echt jaaaaren geduurd voordat de uiteindelijke productie op gang kwam. Tijdens het filmen waren er talloze storyboards, maar er was niet echt een strak script, iets wat Tom Hardy wel miste. Het verhaal is vooral al filmend ontstaan.

Er is ook erg veel tijd besteed aan de postproductie. Margaret Sixel (tevens Millers vrouw) heeft de film gemonteerd, een helse klus aangezien er zoveel materiaal was en er slechts 2 uur over kon blijven. Er zijn wel 15 screenings met publiek geweest om de uiteindelijke film te kunnen maken.

Een belangrijk element van de film is de muziek. De soundtrack werd gecomponeerd door Nederlander Tom Holkenborg (wereldwijd ook bekend als Junkie XL). ‘If it aint Dutch, it aint much’ schijnt Holkenborg tegen Miller gezegd te hebben. Feit is in ieder geval dat Holkenborg’s muziek perfect bij de film past en mij persoonlijk zelfs kippenvelmomenten bezorgd heeft.

Tom Hardy, poseert na de persconferentie even met de aanwezige pers in Cannes
Tom Hardy, poseert na de persconferentie even met de aanwezige pers in Cannes

Tom Hardy neemt in deze film de rol van Max Rockatansky op zich (aanvankelijk wilde Miller Heath Ledger…. (zoals ik al zei, het was een zware bevalling). Hij vond het moeilijk om de rol van Mel Gibson over te nemen, maar uiteindelijk is Mad Max door Miller gecreëerd, hij neemt alleen maar het stokje over.

Mel Gibson heeft de film trouwens gezien. Volgens George Miller vond hij hem erg vermakelijk.

Nicholas Hoult speelt de rol van Nux, een War Boy. Hij wil maar één ding, sterven in de strijd zodat hij naar Walhalla kan. Hij heeft Mad Max nodig als (onvrijwillig) bloeddonor en neemt hem daarom mee wanneer hij de strijd aan moet gaan met Furiosa.

Charlize Theron speelt de rol van Furiosa, zij helpt de 5 vrouwen van de tiran Immortan Joe ontsnappen. Haar personage mist een onderarm, iets wat het acteren niet altijd makkelijk maakte. Toch wilde ze het in de film houden, want het hoort bij het karakter. Zoals het er nu naar uit ziet, zal Furiosa wederom een grote rol spelen in de vijfde Mad Max film, waarvan de werktitel zelfs Furiosa is. Maar George Miller wil eerst een beetje op adem komen, want zoals hij zelf zegt: “I feel like I have just delivered a very big baby.”
Charlize-Theron-mad-max

Lees hier ook onze recensie van Mad Max: Fury Road, de film draait nu in de bioscoop.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

2 gedachten over “Verslag Mad Max: Fury Road in première op Cannes”

Plaats een reactie