Cannes-report: Vertoning van Cherry Tree

House of Netherhorror is co-producent van de Ierse film Cherry Tree. Zondag werd de film vertoond op de filmmarkt van Cannes, De Nachtvlinders mochten meekijken in het bijzijn van Jan Doense, Herman Slagter en Brian Yuzna.

CT-Cannes-Brochure-Image-DSF
Cherry Tree gaat over het jonge meisje Faith. Ze heeft het niet echt makkelijk; ze wordt gepest door de meiden van haar hockeyclub en haar vader heeft kanker. Als de gezondheid van haar vader achteruitgaat, krijgt zij uit onverwachte hoek hulp. Een heks zegt Faith’s vader te kunnen redden, maar er moet natuurlijk wel iets tegenover staan. De ‘prijs’ lijkt op het eerste gezicht vreemd, doch onschuldig, maar blijkt uiteindelijk veel hoger te zijn dan Faith had kunnen vermoeden.

Cherry Tree is van dezelfde schrijver (Brendan McCarthy) en regisseur (David Keating) als Wake Wood (2010) en de film heeft dan ook een vergelijkbare sfeer. (Voor wie Wake Wood niet gezien heeft; de sfeer doet denken aan die van de Hammerhorror-films.) Net zoals Wake Wood ligt de nadruk op hekserij, er zijn dan ook de nodige (slacht)offers. De heks wordt perfect gespeeld door Anna Walton. Naomi Battrick speelt Faith, iets wat ze net als de andere jonge acteurs op overtuigende wijze doet. Het verhaal heeft een lekker tempo, al is er in het begin vooral veel aandacht voor persoonlijk drama (iets wat ik zelf eerder een pluspunt vindt) en de film verveelde mij geen moment.

Cherry-Tree-Movie-Poster-David-Keating
Toen ik echter ging naborrelen met Jan Doense, Herman Slagter, Edwin Goldman (Desideratum) en Tim Koomen (student Creative Producing aan de AHK), bleken de meningen verdeeld. Daar waar ik mij wel goed in het hoofdpersonage kon verplaatsen, had Edwin dat helemaal niet. De film moest het daardoor voor hem vooral van de special effects hebben en, tja, die zijn nu nogal ‘Europees’. Tim vond dat de film op gegeven moment ontspoorde waardoor het moeilijk werd om het verhaal te volgen. Jan en Herman keken natuurlijk met een hele andere pet op naar Cherry Tree. Als co-producent had House of Netherhorror zich vooral bezig gehouden met het geluid (dat volgens Brian Yuzna erg goed was), de ‘grading’ en enkele special effects. Voor Jan heeft de film de sfeer van een Hammer Horror-film en bijbehorende special effects (je moet hier dus niet teveel van verwachten, het is nu eenmaal geen Hollywoodfilm).

Jan ziet zeker potentie voor een bioscooprelease; hoewel er momenteel helemaal niets te zeggen is over de releasedatum, zou hij Halloween wel een heel goed moment vinden.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

1 gedachte over “Cannes-report: Vertoning van Cherry Tree”

Plaats een reactie