Cinema Curioso 2011: Pulp zoals het niet bedoeld is

poster - scream blacula screamEen weird & wonderful journey langs hilarische miskleunen uit de filmgeschiedenis: de derde editie van het populaire Cinema Curioso gaat van start in EYE Film Instituut Nederland. Dat wordt opnieuw genieten van vuige blaxploitation, sukkelige kungfuzombies en Belgische cultpulp met niemand minder dan de extreem aaibare Herman van Veen!

Voor Cinema Curioso selecteerde filmkenner Ronald Simons (The Cult Corner) tientallen verbazingwekkende fragmenten waarin de goede bedoelingen van de makers onbedoeld resulteren in bizarre, verbijsterende, tenenkrommende, lachspierkietelende en oogbalteisterende ‘pulpmeuk’.

Ruim twee uur materiaal bracht Simons bijeen, een ware ontdekkingsreis langs ‘de meest erbarmelijke misstappen’ uit de filmgeschiedenis van de afgelopen dertig jaar, voorzien van live commentaar. ‘Hilarisch’ noemt de samensteller zijn selectie films ‘die met liefde zijn gemaakt, maar waarbij zo’n beetje alles fout ging wat er fout kon gaan’.

poster - kung-fu zombie

Cultpulp
Op de Cinema Curioso-avond krijgt de kijker een sappige Smörgåsbord voorgeschoteld van vuige blaxploitation, Belgische cultpulp met Herman van Veen, moordzuchtige kakkerlakken, ‘zielige mannen’ én Mr T. in een (te?) strakke trainingsbroek. De ‘savage journey’ door de krochten van de onbedoelde pulp leidt ons onder meer langs films als Bruce Lee in Nieuw GuineaKung-fu ZombieScream Blacula ScreamThe Terror of MechagodzillaI Drink Your Blood, de Turkse E.T en kostelijke opnamen uit het B-oeuvre van David Hasselhoff. Als uitsmijter staan ook nog twee prijsvragen op het programma, met dvd’s en filmaffiches van slechte films als beloning.

Eerdere edities van Cinema Curioso vonden plaats in 2009 en 2010 en mochten zich verheugen in grote belangstelling. Voor EYE stelde Simons eerder The Amsterdam Tromathon (2010) samen, een overzicht van de cultfilms van de New Yorkse filmmaatschappij Troma, in aanwezigheid van oprichter Lloyd Kaufman.

 

Vanaf de opening van de nieuwbouw in het voorjaar van 2012 zal EYE, voortbouwend op de illustere Mondo Bizarro-avonden (1995-2002) in het Filmmuseum, programmatisch aandacht blijven besteden aan de wondere wereld van horror, fantasy, SF, cult en pulp.

Amsterdam: EYE
the cult cornervrijdag 2 september om 21.00 uur
Utrecht: Louis Hartlooper Complex
donderdag 8 september om 21.00 uur
Den Haag: Filmhuis Den Haag
woensdag 2 november om 19.00 uur

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

7 gedachten over “Cinema Curioso 2011: Pulp zoals het niet bedoeld is”

Plaats een reactie