Column: Horror is dood..

Helaas moet ik jullie mededelen dat horror in Nederland is overleden, of eigenlijk gekannibaliseerd door andere genres. Want zien we niet steeds vaker dat de stempel thriller op een bloederige film voorkomt, terwijl er niet eens een rennende vrouw in voorkomt? Waarom wordt de stempel horror niet meer gebruikt? Kan ik in de maand van SINT de horror in Nederland officieel doodverklaren?

De mens heeft een hokjesgeest; om te onthouden denken we in hokjes of genres. En om het steeds groeiende filmaanbod te kunnen plaatsen creëren we ook steeds meer van deze hokjes. Maar de nieuwe termen als supernatural thriller, paranormaal drama, psychologische thriller of bovennatuurlijk drama hebben het horrorgenre gekannibaliseerd. Eén van het weinige dat nog in het horrorhokjes is te vinden is de meest ranzige bloederige gore horror en dat doet het genre niet bepaald goed.

De term horror werkt inmiddels zo afschrikwekkend, dat het in een neerwaartse spiraal is geraakt, distributeurs en uitgeverijen zullen de term horror steeds minder gaan gebruiken, waardoor steeds minder horrorpareltjes bij de echte horrorfans zullen belanden en het genre uiteindelijk geen naam meer zal hebben, horror is stervende.

Maar wie had kunnen verwachten dat Nederlands grootste kindervriend dit jaar zorgt voor een heropvoeding en leert het volk opnieuw kennismaken met horror. Want zoals Dick Maas zegt: “Sint is een film in het genre dat nauwelijks beoefend wordt in Nederland, maar waar wel behoefte aan is, en die vanwege de diversiteit van het vaderlandse filmaanbod absoluut bestaansrecht heeft en ondersteuning verdient.” En het lukt hem dan ook, met een beetje hulp van Johan, om een ongekende publiciteit voor het horrorgenre te krijgen. Sint heeft zojuist de horror gereanimeerd.

Horror mag weer genoemd worden, distributeurs, uitgeverijen, maar ook vooral fans wees duidelijk en durf hard op te zeggen: Dit is horror! Want alleen dan heeft het horrorgenre in Nederland een kans. En wil je iets toch in een hokje drukken, prima, gebruik dan paranormale horror, horrordrama, horrorkomedie, psychologische horror, monsterhorror, hardgore horror, literaire horror of nederhorror. Want horror leeft!

Et tu Brute, tu quoque fili mi? (Ook gij, Brutus, mijn zoon?) De beroemde, vermeende laatste woorden van Julius Caesar in de senaat, bijna slaat dit ook op de horror in Nederland. Want om terug te komen bij Dick Maas, ook hij durft het niet hard op te zeggen. “Wat mij betreft is dit een thriller, een actiefilm… met wat van die horrorelementen er in”, verklaarde Dick Maas over SINT.

Deze column verscheen eerder als gastcolumn op Nederhorror.nl

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie