Comic: Buffy season 9, The Vampire Slayer is zichzelf weer

We kunnen er lang of kort over discussiëren, feit is dat de tv-serie Buffy The Vampire Slayer het (soft)horror genre eigenhandig naar een groot publiek heeft gebracht. Toen de serie in 2003 na zeven seizoenen stopte, liet het bij de fans een groot gat achter. Een gat dat alweer enige tijd wordt opgevuld door officiële comics, waarvan het negende seizoen in september aanving. Na drie nummers kunnen we vast de balans een beetje opmaken.

Natuurlijk, de tv-serie heeft altijd al ‘spin-off’ comics gehad over Buffy. Over Angel, over minder dragende karakters als vampier Spike of mentor Giles. Maar die comics golden vaak niet als onderdeel van de lopende verhaallijnen en stonden vaak op zichzelf. Zoals andere comics rond bekende series ook vaak los staan van de reeks waarop ze zijn gebaseerd. Buffy’s geestelijk vader Joss Whedon besloot dat eens anders aan te pakken en juist hij is de drijvende krachten achter de comicreeksen die verder gaan na de laatste afleveringen. Dat leverde het erg aardige Angel: After The Fall (in essentie Angel seizoen 6) en het toch wat minder pakkende Buffy The Vampire Slayer Season 8 op. Minder pakkend omdat Whedon en alle makers van de reeks iets te enthousiast het medium comic te gebruiken om uit te pakken met verhaallijnen en (vooral) speciale effecten waarvoor binnen de tv-productie nooit budget was. De reeks kreeg daardoor een globale spanwijdte, Buffy werkte ineens vanuit Schotland en stuurde honderden andere slayers wereldwijd aan… Ondanks het behoorlijk schokkende einde waardoor je van de stoel viel was het toch een beetje te veel van het goede.

Enfin, seizoen 9 dus. Dat start als de wereldwijde schaal waarop de reeks voortploeterde in het vorige seizoen effectief de nek om is gedraaid. Buffy heeft alle magische dimensies weten te sluiten en heeft daarmee niet alleen de wereld afgesloten van allerlei demonen, maar ook van bovennatuurlijke invloeden. Hierdoor heeft ze tevens vriendin Willow van haar magische krachten ontdaan evenals alle andere slayers die tegen het einde van het laatste tv-seizoen ‘ontwaakt’ waren overal ter wereld. Wat overblijft is Buffy die in San Francisco haar leven weer probeert op te pakken en daar weer doet waar ze het best in is. Vampiers opjagen en uitschakelen. Want die lopen er natuurlijk nog wel gewoon rond. Plus omgaan met de ‘horror’ die het dagelijks leven is.

Recent verscheen het derde deel van Buffy Season 9, waarvan de eerste vijf delen het afgeronde geheel ‘Freefall’ vormen en waarvan uiteindelijk 25 delen zullen verschijnen. Deel vier komt in Amerika op 14 december aanstaande uit. Helemaal zeker weten waar het naartoe gaat kunnen we dus nog niet, maar de contouren beginnen zich te vormen. In aflevering drie krijgen we een eerste indruk van ‘het grote kwaad’ dat dit seizoen achter ieders favoriete vampioerslachter aan zit, een wezen dat vele malen ouder is dan welke vampier dan ook. Daarnaast wordt het karakter Severin geïntroduceerd, die de gave heeft vampiers weer in menen te veranderen. Waarna ze alsnog hun einde vinden en juist die vele doden die ineens opduiken doet de politie extra alert zijn. Buffy is hoofdverdachte, waardoor de reeks op dit punt aanvoelt als een soort ‘The Fugitive meets Buffy’.

Hoewel pas drie nummers oud, laat Season 9 Buffy weer zien zoals de meesten haar het liefst zien. Rap van de tong, grappig, maar ook donker van geest en in sociaal opzicht niet de meest begaafde mens op aarde. Dat maakt haar herkenbaar voor de lezer, zoals ze dat ook was voor de kijkers. Creatief vader Joss Whedon overziet de reeks, maar het is in deze scenarist Andrew Chambliss die een puik staaltje schrijfwerk aflevert. Er zit genoeg horror in om de reeks voor horrorliefhebbers de moeite waard te houden, in dit geval het eeuwige gevecht met vampiers, maar net als in de beste afleveringen uit de tv-serie komt de grootste ‘horror’ voort uit de situaties in het dagelijks leven. Juist doordat de reeks – hoe amusant de grootse schaal van het vorige seizoen ook was – weer terugkeert naar die kernwaarden, geldt Season 9 vooralsnog als een ‘must read’ voor iedere liefhebber.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie