Comic: Colder (Paul Tobin & Juan Ferreyra)

Colder22Het eerste deel van ‘Colder’ is in november verschenen bij Dark Horse Comics. Het verhaal is afkomstig van schrijver Paul Tobin (‘Fantastic Four’, ‘Spiderman’) en de comic wordt getekend door Juan Ferreyra (‘Rex Mundi’). Zij hebben eerder samengewerkt aan de ‘Falling Skies’ comic.

‘Declan Thomas zijn lichaamstemperatuur daalt. Hij checkt het elke dag en het is al gedaald van 36,8 graden naar ongeveer 14 graden. Hij wordt nooit ziek en voelt geen pijn. Declan is maar een ex-patiënt uit een psychiatrische inrichting, die sinds 1890 bestaat. De inrichting is gespecialiseerd in die arme zielen, die te gevaarlijk geacht worden voor de maatschappij. Toen Declan zelf werd opgenomen, zijn zijn dossiers vernietigd bij een brand. Zijn verpleegster vindt verwijzingen naar hem, die teruggaan tot 1940. Dit is vreemd, want Declan ziet er niet ouder uit dan dertig. Daarbij heeft hij de vreemde gave om mensen van hun gekte te genezen. Ook hoopt Declan op een dag zijn eigen aandoening te genezen, want als zijn temperatuur de 0 graden bereikt, sterft hij….’

Colder11In ‘Colder’ was het voor Tobin en Ferreyra vooral de bedoeling om horror en mysterie te combineren en daarbij te spelen met de zogenoemde comfortlevels binnen het verhaal. En hier slagen ze ook in. Het verhaal draait om Declan Thomas, die leidt aan een aandoening, waardoor zijn lichaamstemperatuur daalt. Hij bevindt zich in een soort comateuze toestand en wordt verzorgd door Reece. Op een dag ontwaakt hij en vertelt haar meer over zichzelf en zijn vreemde aandoening. Daarnaast speelt ook ‘Nimble’ een grote rol. Hij kan het best vergeleken worden met de ‘Joker’ en zuigt het leven uit mensen, die mentaal iets mankeren. Zo zit hij ook achter Declan en Reece aan……..

In de comic wordt een interessante parallelle wereld gecreëerd. De visie van Tobin en Ferreyra is, dat mentaal gestoorde mensen voor het grootste deel in die wereld verblijven. Hoe gestoorder iemand is, hoe vaker hij of zij in die wereld zal zijn. De wereld is dan ook te betreden via psychiatrische patiënten of bijvoorbeeld zwervers die de weg kwijt zijn. De prallelle wereld is het best voor te stellen als een vervallen versie van de onze, waar de meest afschuwelijke monsters verblijven.

Deze wereld wordt prachtig visueel neergezet door Ferreyra. In deze wereld komen namelijk vele duistere monsters voor zoals hellehonden, éénogige wezens en wezens met tentakels en scherpe tanden. Daar tussen door zwerven de psychisch gestoorde patiënten rond. Dit geeft deze wereld iets dreigends en sombers, waar niet uit te ontsnappen valt. Ook speelt de tekenaar met kleuren, waarbij Declan duidelijk anders wordt neergezet dan Reece, omdat zijn temperatuur dalende is.

Colder33In tegenstelling tot de tekeningen maakt het verhaal een minder grote indruk. Alhoewel het concept er origineel is en de twee verschillende werelden met zijn diverse personages goed neergezet worden, springt het verhaal soms wat van de hak op de tak. Zo krijgt de lezer wel een uitleg, van hoe het komt dat Declan’s temperatuur daalt, maar het waarom blijft een beetje vaag. Ditzelfde is het geval voor het einde van het verhaal. Het hoe en waarom van bepaalde gebeurtenissen is niet altijd even duidelijk. De vraag die we ons hierbij kunnen stellen, is of de makers dit expres doen, om de mysterie van het verhaal te bewaren.

Concluderend is Colder een interessant en origineel begin van een comicserie en het eerste deel wekt nieuwsgierigheid op naar de vervolgdelen. Hierbij maken vooral de tekeningen grote indruk. Wel is het verhaal op sommige punten wat verwarrend, waardoor de lezer niet precies weet waarom welke gebeurtenis plaats vindt.

‘Colder’ is uitgebracht door Dark Horse Comics en verkrijgbaar bij de betere stripboekhandel en webwinkel. Een vervolgdeel (‘Colder II: The Bad Seed’) is al aangekondigd en zal in 2014 verschijnen.

Sterren: 3.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie