Verslag Comic Con Amsterdam 2016 + er komt een Rotterdam Editie!

comic-con-amsterdam
In januari werden wij enorm blij, Robert Englund werd aangekondigd als hoofdgast van een nieuw evenement: Comic Con Amsterdam. Afgelopen weekend was het dan eindelijk zo ver, zo’n tienduizend fans en een dozijn aan beroemdheden vermaakten zich in de met moeite gekoelde hallen van de RAI Amsterdam.
Is Nederland groot genoeg voor twee Comic Cons? En welke is beter, Utrecht of Amsterdam?

De eerste editie van de Comic Con Amsterdam begint met een niet al te grote opzet, de van oorsprong Britse organisatie Showmasters richt op 10 tot 12 duizend bezoekers, genoeg om twee hallen van de RAI te vullen. Zaterdagochtend rond 11 uur blijkt dat er zeker genoeg interesse is, de rij is op dat moment bijna drie kwartier.
Bij binnenkomst worden ze ontvangen door Marty Mc Fly met de DeLorean.
marty-mcfly-delorean
Om 12 uur stapt Robert Englund het podium om in geuren en kleuren over zijn carriere te vertellen. Natuurlijk is iedereen geïnteresseerd over zijn rol als Freddy Krueger uit Wes Craven’s Nightmare on Elm Street en hij beantwoord graag alle vragen. Voordat hij de rol van Krueger kreeg aangeboden speelde hij al 10 jaar in gewone films en ook zo’n 10 jaar op het toneel (onder andere stukken van Shakespeare en Tsjechov). Maar Craven vroeg was kleine Robbie als kind van hield, waarmee de acteur besefte dat hij altijd fan is geweest van het horrorgenre.

Maar ook de film Zombiestrippers krijgt aandacht en we leren dat het script helaas is gematigd, er zaten veel meer politieke grappen in over George W. Bush. Ook raadt Robert Englund aan om Suicide Squad opnieuw te kijken met het idee dat het eigenlijk een horrorfilm is.
robert-englund-comiccon-amsterdam
Later die dag is het nog mogelijk om bij Robert Englund een handtekening te kopen of met de acteur op de foto te gaan.

Op de beursvloer vinden we vele bekend comic- en gadgetwinkel, maar ook een paar opvallende creatievelingen. Zo ben ik bijna verliefd geworden op deze Creepers van Dutch Outcast Collectible Studio:
Creepers-Dutch-Outcast-Collectible-Studio
Ook de maskers bij Frank Replica Masks van Frank Nieuwlandt uit België is een stand waar een horrorliefhebber eeuwen naar kan kijken. Prachtig om te zien dat op het moment dat ik er langs loopt iemand een Freddy Krueger masker aan het passen is.
frank-replica-masks-comic-con-amsterdam
Het hoofdpersonage uit Nightmare on Elm Street heeft ook nog een klein museum op de Comic Con Amsterdam waar zowel levensechte replica’s als echte filmprops zijn te bewonderen. Ook waren er props uit onder andere Star Wars, Battlestar Galactica en Star Trek te zien
freddy-krueger-props-amsterdam-comiccon
Robrt Englund was natuurlijk niet de enige gast, ook James Marsters nam de tijd om vragen uit het publiek (dat ditmaal €10 extra moest betalen of de onbewaakte achteringang moest nemen) te beantwoorden. De rol van Spike in Buffy, the Vampire Slayer was zijn eerste grote en veel leerde hij van collega Anthony Michael Hall. Toneelspelen is net als de bediening is een restaurant, ‘Get on the stage, deliver your lines and get of the stage’, maar voor tv viel er nog wel wat te leren. Net als de eerste zoen met Buffy, deze moet wel 14 keer worden over gedaan.
james-marsters-amsterdam-comiccon
Fans konden het weekend ook op foto of een handtekening vragen aan onder andere Sean Astin, Ian McDiarmid, Peter Mayhew, Lance Henriksen, Ke Huy Quan, Natalia Tena of Stephanie Leonidas.

Maar een groot deel van het publiek komt natuurlijk om te kijken of zichzelf te laten bekijken, hieronder een selectie van de horrorgerelateerde cosplayers op de Comic Con Amsterdam 2016:
cosplay-amsterdam-jason-voorhees
cosplay-amsterdam-freddy-krueger
bioshock-cosplay-amsterdam
jurassic-park-cosplay-amsterdam
the-walking-dead-cosplay-amsterdam-comic-con

Next: Comic Con Rotterdam

De Comic Con Amsterdam was helaas kleiner opgezet dan de Dutch Comic Con en er zijn wel wat puntjes die verbeterd kunnen worden (zoals een plattegrond en iets meer duidelijkheid over welke dingen je een meerprijs moet betalen). Film & Comic Con, de titel die men in Engeland gebruikt past eigenlijk beter bij dit evenement, film en tv zijn qua gasten de belangrijkste peilers van de organisatie en comics, boeken, games hebben maar een mager plekje. Vermoedelijk waren diverse bezoekers een klein beetje teleurgesteld, ook door de vergelijking met de grotere en beter georganiseerde Utrechtse concurrent. Volgend jaar keert de (Film &) Comic Con Amsterdam terug en als deze net zo groeit als de DDC deed, dan is het een toffe aanvullen op de kalender.
Bij het verlaten van het evenement werd niet alleen duidelijk dat de Comic Con Amsterdam volgend jaar 5 & 6 augustus terugkeert naar de hoofdstad, ook zal er in 25 en 26 februari in Ahoy de Comic Con Rotterdam worden georganiseerd door Showmasters.

Wat vond jij van de eerste Comic Con Amsterdam?
frank-mulder-zombie-comic-con-amsterdam

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

2 gedachten over “Verslag Comic Con Amsterdam 2016 + er komt een Rotterdam Editie!”

 1. Ik ben de zondag geweest. Vond het een zeer geslaagd evenement. Ook heb ik ook een handtekening gescoord van Robert englund en gelijk met het op de foto gegaan. Vond het een zeer vriendelijke man.

  Ook leuke dingen gekocht, mensen gekeken. Ga zeker ook naar Rotterdam comic con. En dutch comic con volgend jaar. Hopelijk ook nog bats, bones & Dice dit jaar. En retrocon in Ahoy in november ook nog.

  Vind het erg leuk om zulke evenementen langs te gaan ?

  Beantwoorden
 2. Ik vond het een beetje tegenvallen. Ben showmasters events in de UK gewend, daarmee vergeleken was ACC toch wel een beetje karig en te krap opgezet. Ben benieuwd naar Bats, Bones en Dice in Utrecht in oktober. Dat krijgt als het goed is echt een Halloween thema.

  Trouwens, als jullie de Walking Dead leuk vinden: wij, de Walking Dead cosplayers op de foto hierboven, hebben net een Nederlandse The Walking dead fan, cosplay en entertainment groep opgericht genaamd The Dutching Dead. Check us out en geef ons een like op fb: http://www.facebook.com/TheDutchingDead

  Beantwoorden

Plaats een reactie