Comicrecensie: Berserk

Black Swordsman wordt deze beruchte, mysterieuze man genoemd. Een man gekleed in het zwart. Hij draagt een immens groot en massief zwaard. Een zwaard dat een gewoon mens onmogelijk met zo’n gemak kan optillen en rondzwaaien zoals hij het doet. Hij wordt gevreesd en opgejaagd. Door de mens overdag. En monsters ‘s nachts.

berserk01Het verhaal gaat over Guts, “The Black Swordsman”. Een jongen die is geboren uit een lijk. Gevallen uit zijn dode moeder, die de strop kreeg. Hij wordt geadopteerd door een groep rondreizende huurlingen. Guts groeit op tot huurling en begint een leven dat wordt doordrenkt door bloed.
Zo volgen we het leven van Guts en zien we hoe hij wordt aangenomen in het huurlingenleger “Band of the Hawk”. Hij raakt bevriend met de leider, Griffith, en krijgt een onstuimige relatie met Casca, Griffith’s rechterhand. We zien hoe Griffith steeds hoger op de sociale en politieke ladder probeert te komen. En zelfs niet terugdeinst om een deal met duistere machten te sluiten om te krijgen wat hij wil.

Berserk is een fantasy horror manga van Kentaro Miura. Dit bloederige epische verhaal is begonnen in 1989 en in totaal zijn er al 37 boeken uitgegeven. En een einde is nog lang niet in zicht.

Het verhaal zit vol actie, intriges en weet het tempo goed hoog te houden. Je blijft doorlezen. Maar ondanks dit tempo, kan Berserk ook langdradig aanvoelen, in de zin dat het verhaal nu al zo lang duurt. Je begint een beetje te verlangen naar een einde.
En als je eenmaal bij het punt bent waar het verhaal “op” is, dan kun je niets anders dan het verhaal opzij leggen en wachten op het volgende hoofdstuk. Maar Berserk is ook een serie die leuk is om af en toe weer es op te pakken en je geheugen te verfrissen.

Maar zelfs al voelt het verhaal wat langdradig worden, je blijft wel kijken voor de prachtig gedetailleerde pagina’s. Hoe klein iets ook is in deze manga, het wordt met de grootste detail en zorg getekend. Daarvoor moet je wel je hoed voor afzetten. Dan is het ook niet verwonderlijk dat je soms lang moet wachten op het volgende hoofdstuk.
Maar het jammere is soms dat, wanneer eindelijk een nieuw hoofdstuk komt, je het gevoel krijgt dat er niet veel voortgang is. Het is dan beter om te wachten op het volgende boek, wat eigenlijk nog meer wachten is.

Berserk is nog steeds mateloos populair in Japan en omstreken. In 1997 kwam de eerste anime serie, gebaseerd op de eerste dertien delen van het verhaal. In 2012 werd dit nog een keer gedaan met een anime film trilogie. De films waren gemaakt in een combinatie van traditionele en computer animatie. En in juli wordt weer een nieuwe versie van een anime serie verwacht. Dus als je het verhaal uit hebt, kun je je vermaken met de verfilmingen.

Door het bloederige geweld is Berserk uiteraard voor een volwassen publiek bestemd. Maar nog een extra waarschuwing, want Berserk bevat ook naakt- en seksscènes en zware onderwerpen als verkrachting en hints naar seksueel kindermisbruik.

De Engelse versie wordt uitgegeven door Dark Horse Comics. Er was een Nederlandse versie, uitgegeven door Glénat, waarschijnlijk zijn ze daarmee gestopt, omdat de Engelse versie toch beter werd gevonden.

Sterren: 3.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie