Cal McDonald terug in een ijzersterk detectiveverhaal

Het verhaal van Criminal Macabre: The Iron Spirit begint met Cal McDonald die zijn leven ligt te vervloeken. Of beter gezegd, zijn dood. Het is een maand nadat Cal is overleden en heeft sindsdien geen oog dicht kunnen doen. Er wordt op de deur geklopt en als hij eindelijk open doet staat er een oude veteraan in zijn deuropening.

De man vraagt zijn hulp, omdat hij weet dat Cal ‘ongewone zaken’ afhandelt. Na enige glazen whiskey verteld de oude man wat over zijn leven in het leger en dat er iets gebeurd was waar hij minder trots op is. Om te laten zien waar hij hulp mee nodig heeft, neemt de oude man Cal mee naar een ondergrondse faciliteit. Daar komt hij voor een verrassing te staan.

Criminal Macabre is een serie bedacht en geschreven door Steve Niles. Deze uitgave, The Iron Spirit, is getekend door Scott Morse. Een interessante combinatie, want het lijkt nauwelijks op een comic. De tekeningen zijn met pen geschetst en met waterverf gekleurd. Het verhaal is er vervolgens mooi in blokjes omheen gedrapeerd. Een graphic novel is het ook weer niet te noemen, het hangt er een beetje tussen in.

Steve Niles weet je als lezer meteen goed te pakken. Zeker als je niet bekend bent met het verhaal, hangt er meteen een duister sfeertje. Een stad vol monsters en mensen in chaos, een detective die behoorlijk chagrijnig is van zijn slapeloosheid na zijn dood, mysterieuze oorlogsveteranen aan de deur. Dat, gekoppeld aan de ruwe schetsen die onder begeleiding van het verhaal meer diepgang krijgen, maakt dit een mooie comic om te lezen.

Criminal Macabre: The Iron Spirit werd op 12 september 2012 gepubliceerd door Dark Horse Comics en kost $19.99.

De comic schijnt overigens verfilmd te worden, in samenwerking met Universal Pictures, de enige film maatschappij die er ook daadwerkelijk een R-rated film van wilde maken… Ik ben erg benieuwd, maar voor nu zou ik zeggen, laat deze comic niet links liggen. Bekijk in ieder geval even de preview van de ijzersterke stukje leesplezier.

Sterren: 5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie