Comicrecensie: Edgar Allan Poe’s The Premature Burial

Iedereen heeft wel de diepgewortelde angst om levend begraven te worden. Dat is ook het thema van deze horrorcomic. Geprezen stripboekmaker Richard Corben nam twee korte griezelverhalen van de beroemde Edgar Allen Poe en gaf ze een nieuw leven als strip.

Het eerste verhaal is “The Premature Burial”. In Poe’s verhaal gaat het over een man die geobsedeerd is door zijn angst om levend te begraven te worden. Vooral om ooit in een comateuze staat te komen, waarvan mensen denken dat hij eigenlijk dood is en hem begraven, waarna hij weer wakker zal worden in zijn eigen kist en diep onder de grond.

In deze versie van Corben volgen we de man Lucian, die fysiek dichter bij zijn toekomstige vrouw, Victoria, wilt zijn. Maar Victoria wilt hem pas toelaten tot haar lichaam na hun huwelijk. Alleen raakt Lucians geduld op. Hij vergiftigt Victoria, wat haar in een schijnbare staat van dood brengt. Ze wordt dood verklaard en begraven, waarna Lucian haar opgraaft en eindelijk zijn zin lijkt te krijgen. Maar dan komt Victoria weer tot leven.

Wat volgt is de groei van Lucians beklemmende angst om zelf ooit levend begraven te worden.

premature-burialHet tweede verhaal is “The Cask of Amontillado”. We ontmoeten Montresor en de weduwe Fortunato, die dalen in de diepe catacomben van de villa van Montresor. De man van weduwe Fortunato wordt al vele jaren vermist en schijnbaar heeft Montresor een idee wat er met hem is gebeurd.

Hierna krijgen we een flashback naar een jonge Montresor en Fortunato. Tijdens het vrolijke feest van carnaval nodigt Montresor Fortunato uit om een fles Amontillado te drinken. In zijn diepe catacomben.

Zoals veel horrorcomics hebben, hebben de tekeningen gitzwarte schaduwen, wat de drukkende horror sfeer altijd goed weet uit te drukken. Maar wat Corben laat uitsteken zijn de emoties. Angst en waanzin zijn de belangrijkste emoties die een grote rol spelen in deze strip en deze weet hij goed te portretteren.

De verhalen zijn simpel en lezen lekker. Het is een strip voor als je geen trek hebt in moeilijk leesvoer. Om lekker rustig in weg te duiken en dan hopen dat jij nooit ooit levend begraven zal worden.

Als je toevallig fan bent van de werken van Edgar Allan Poe en van horrorcomics, dan is deze echt iets om te hebben.

Sterren: 4 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie