Comicrecensie: Sky Doll (Alessandro Barbucci & Barbara Canepa)

Sky Doll is een van oorsprong Italiaanse sciencefictionstripserie die tot nu toe uit 4 delen bestaat en we kunnen nog meer verwachten. De strip wordt getekend door Alessandro Barbucci en geschreven door Barbara Canepa. Heel misschien heb je hun werk wel eens eerder voorbij zien komen. Een tijd geleden was de fantasy strip W.I.T.C.H. op de Nederlandse markt die ook van hun hand komt.

Sky-doll ComicWe zien een jonge vrouw die kritiek uit op haar werk tegen haar boos, maar geen nood! Ze heeft ideeën om het te verbeteren. Zoals een ideeënbus. Helaas is haar baas, Dio, hier niet van gediend en schopt zijn werknemer zijn kantoor uit. We zien dat deze jonge vrouw eigenlijk geen vrouw is. Noa is een Sky Doll, een robot in de vorm van een verleidelijke vrouw, gemaakt om de vleselijke lusten van de bevolking te behagen. Zij en de andere Sky Dolls werken in een carwash voor ruimteschepen. Je kan je het plaatje vast al voorstellen. Mooie schaars geklede vrouwen die deze sci-fi voertuigen schoonmaken.
Door een ongelukje op haar werk valt Noa in het schip van Roy en Jahu, twee missionarissen van de pausin Lodovica. Ze reizen door het heelal om Haar woord te verspreiden. Noa zit dit als haar kans om eindelijk te ontsnappen en op zoek te gaan naar meer. Maar er is veel meer met haar dan Noa ooit had kunnen denken.

De serie begon in 2000, maar deel 4 Sudra is nog maar net uitgekomen. Iedere pagina is tot in het kleinste detail getekend met vloeiende lijnen en zeer expressieve figuren. Alles gaat zo mooi in elkaar over dat je er zo doorheen bent. Maar het verhaal zorgt ervoor dat je niet al te snel gaat. Een verhaal met de klassieke vraag of robots gevoel hebben. Kunnen ze een eigen persoonlijkheid hebben? Maar het verhaal gaat vooral over de relatie tussen religie en macht en het gebruik van massamedia om die macht te behouden. Is het een echt wonder van goddelijke krachten of is het een illusie om een religieus wonder na te bootsen? Wie trekt hier werkelijk aan de touwtjes?

Sky Doll comicSky Doll is geen horror, maar wel een aanrader die bij liefhebbers in de smaak zal vallen. Het is het al waard om even door te bladeren om de tekeningen te bekijken. En als je eenmaal begint te lezen, hou je niet meer op. De Nederlandse vertaling voelt hier en daar wel wat stijfjes, maar dat houdt je niet tegen. Je bent wel helaas snel door het verhaal heen en dan kun je niets anders doen dan wachten op het vijfde deel. Omdat een Sky Doll bedoelt is voor erotische doeleinden, kun je wat naakt en seksueel gerelateerde scenes verwachten en ook vanwege de thema’s is deze serie geschikt voor een volwassen publiek.

De Nederlandse versie van Sky Doll wordt uitgegeven door Silvester Strips voor €16,95 per stuk. Het is wel een flinke prijs, maar dan heb je wel een stevige hardcover met mooie kleurenpagina’s.

Sterren: 4 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie