Comicrecensie: Spider # 1 – Rabbit Hole

In het eerste deel van de stripreeks Spider maken we kennis met rechercheurs John Brandt en Charlene Dubowski. Geheel volgens de buddy cop movie formule liggen ze elkaar niet echt. Brandt is het type Neanderthaler die denkt dat vrouwen achter het aanrecht horen en Dubowski irriteert zich aan zijn houding. Tevens geheel volgens die traditie botert het uiteindelijk wat beter tussen die twee en gaat een geschorste Dubowski zonder haar politiepenning toch op eigen houtje op onderzoek.

Dat klinkt allemaal wat te cliché om een boeiend verhaal te zijn, nietwaar? Gelukkig is nog wel wat meer te beleven. Deze twee rechercheurs moeten namelijk de strijd aanbinden tegen een bizarre drug, Spider. Die drug komt er op neer dat mensen een heuse spin naar binnen werken waardoor ze gaan hallucineren. Helaas voor de verslaafden brengt de drug ook wat bijwerkingen mee die hun lichamen zwaar verminkt en dat zorgt voor een portie onvervalste body horror. De genoemde hallucinaties zorgen er ook voor dat Dubowski te maken krijgt met wat trauma’s uit haar verleden, dus psychologische horror kan ook een beetje worden afgevinkt.

Heel eerlijk wordt Spider nooit echt spannend. In die zin is het een beetje als de eerste aflevering van een Netflix-reeks, die in tien delen een verhaal vertelt wat men vroeger in een enkele aflevering van de X-Files wist te stoppen. Wat wel gezegd moet worden, is dat het tekenwerk van Stefano Raffaele geweldig is. Het ziet er strak en ontzettend realistisch uit en soms zelfs gruwelijk. Ook het decor van de door misdaad overspoelde industriestad Detroit is goed gekozen en geïllustreerd.

Nu ben ik wel een fan van series die horror met politiewerk combineren, dus enigszins geïntrigeerd ben ik wel. Als de schrijvers, Giles Dadust en Christophe Bec, na de clichématige start de karakters wat meer tot leven weten te brengen, en het verhaal op originelere voet weet te vervolgen, kan dit best aardig worden. Als op zichzelf staand album schiet het helaas, ondanks het mooie tekenwerk wat tekort.

Sterren: 2.0 / 5

Het album Spider is te vinden in de online boekhandel, stripwinkels en andere boekhandels voor € 19,95.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie