Comicrecensie: The Strain Volume 2

Het wachten was de moeite waard. Het vervolg op het eerste (comic) deel van The Strain is meeslepend, gewelddadig en met een vleugje donkere humor.
.
Voor degenen die de oorsprong van deze comic niet kennen, The Strain is de trilogie van Guillermo del Toro en Chuck Hogan over een aanval van vampiers op de mensheid, beginnend in New York City. Het eerste boek uit deze serie is inmiddels verwerkt tot een comic. Of beter gezegd, twee comics,  The Strain Volume 1 en Volume 2.

Strain1Verwacht in deze serie geen vampiers met zachte reebruine ogen, waarbij na honderd jaren eenzaamheid romantische gevoelens ontluiken voor smachtende verliefde dames. Deze vampiers bijten niet sensueel blonde maagden in hun nek, maar infecteren en vermoorden mensen door middel van een enorme angel, verbonden aan een tong die lijkt op een opgerolde arm. Ze zijn grof, gewelddadig en lelijk, en zouden zonder de gevoeligheid voor zonlicht & zilver zomaar verward kunnen worden met zombies op speed. Dit wordt treffend verbeeld door de makers van de comics, David Lapham, Mike Huddleston en Dan Jackson.

StraingroepDe comics volgen het verhaal van Dr. Ephraim Goodweather. Ephraim werkt voor het befaamde of beruchte CDC (Centers for Disease Control and Prevention). Dankzij een obsessie voor zijn werk en een stevige alcoholverslaving is hij gescheiden van zijn vrouw, die met zoon Zack samenwoont met een nieuwe liefde. Hij wordt terzijde gestaan door zijn vrouwelijke collega Nora Martinez en de stokoude Roemeense vampierjager Abraham Setrakian. Deze groep krijgt het aan de stok met The Master, een eeuwenoude vampier die geholpen door een aantal rijke zakenmannen New York in een hel heeft veranderd.

Deze groep krijgt versterking van een geweldige sidekick, de ongediertebestrijder Vasiliy Fet. Vasiliy zorgt met zijn imposante verschijning voor de donkere komische noot in het verhaal. In dat verhaal speelt ook een metrotunnel in aanbouw een belangrijke rol, op de plek van het voormalige World Trade Center. Hier heeft zich het hoofd van de vampiers genesteld, omdat “the master roots in tragedy and pain”. Ook in hedendaagse horror die zich afspeelt in New York City zijn de wonden van 9/11 terug te vinden.

Strain_VasiliyMeer vertellen over het verhaal zou jammer zijn voor degenen die het nog niet kennen, en overbodig voor zij die de serie al volgen. Wel een tip voor de lezers van deze comic. Door de keuze om het eerste boek uit de trilogie te vertalen naar 2 comics valt Volume 2 middenin het verhaal. Mocht je Volume 1 al gelezen hebben, herlees deze even voordat je aan Volume 2 begint. En voor degenen die de delen 1 en 2 nog moeten aanschaffen, koop deze tegelijk en lees ze achter elkaar. Je zult er geen spijt van krijgen.

The Strain Volume 2 is sinds 18 juni te koop bij de betere boekhandel.

Sterren: 4 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

1 gedachte over “Comicrecensie: The Strain Volume 2”

Plaats een reactie