Comicrecensie; Zombillenium; 1. Gretchen

zombilleniumEen pretpark vol horror en monsters. Voor horrorfans het beste plekje van de wereld. Dit pretpark heet Zombillenium, maar wat de normale mens niet weet is dat de monsters in dit pretpark echt zijn.

Zombillenium is een horrorkomedie van de Franse tekenaar Arthur de Pins. Het wordt uitgegeven door Dupuis, die ook de Nederlandse uitgave verzorgt. Tot nu toe zijn er drie delen en aan de cliffhangers te zien kunnen we nog meer verwachten.
 
We zien een lifter op een eenzame weg, met een bordje met “Marseille” erop. Maar hij heeft niet veel succes om een lift te bemachtigen. Ieder die voor de lifter stopt en hem vervolgens ziet, schreeuwt het uit van angst en rijdt weg. Uiteindelijk stopt er een auto voor de lifter, die een mummie blijkt te zijn. En in de auto zitten een vampier en een levend skelet.
De mummie, Aton, blijkt te zijn weggelopen van zijn werk van het pretpark Zombillenium, waar hij zich ondergewaardeerd voelt. Het skelet, Sirius, komt voor Aton op, maar de vampier, Francis, zegt dat hij niet iedereen werk kan geven die ze willen. Iemand moet de suikerspinnen verkopen. Hierdoor krijgen de mannen ruzie en missen compleet de voetganger, die opeens op hun voorruit ligt.
zombillenium_01
Deze arme voetganger is Aurélien Zahner. Hij is er net achtergekomen dat zijn vrouw is vreemdgegaan en ze heeft hem dat verteld met een lach. In een bui van wanhoop heeft hij geprobeerd een café te overvallen, maar dat werd verijdeld door Gretchen, een heks, die Aurélien gewoon uit de problemen wilde houden. Maar als hij net buiten het café stapt ziet Gretchen hoe hij wordt aangereden.
 
Het volgende moment wordt Aurélien wakker in de auto samen met Aton, Sirius en Francis met een beet in zijn nek. Na een nog kleine onenigheid of Aurélien de nieuwe vampier of weerwolf wordt voor in het park, wordt hij uiteindelijk tegen wil en dank aangenomen als de nieuwe suikerspinnenverkoper. Compleet verward volgt Aurélien maar het nieuwe leven dat hij heeft gekregen. Met daarbij ook zijn nieuwe krachten, die ook een complete verrassing zijn voor de huidige werkers van Zombillenium.
 
Wat meteen opvalt is de prachtige grafische stijl van Zombillenium. De tekeningen zijn hebben geen omtreklijnen, wat een van de unieke kenmerken is van deze strip. De personages zitten vol leven en expressie. De humor is zoals je het kan verwachten in een horrorkomedie en stelt je niet teleur. Het verhaal leest goed en er zijn genoeg hints dat er veel meer aan de hand is in het pretpark dan wordt toegegeven. Het smaakt naar meer en er is gelukkig meer en er komt ook nog meer. Leuke extraatjes zijn enkele hints naar popcultuur zoals Michael Jackson en Harry Potter.
zombillenium_02
Zombillenium is dus zeker een aanrader. De serie zelf is een groot succes geworden. Zo’n succes dat er een animatiefilm in de maak is gebaseerd op deze serie. Het wordt geschreven en geregisseerd door Arthur de Pins zelf. Maar als je niet kunt wachten op de film is er ook een muziekvideo in de stijl van Zombillenium op de muziek van de Franse band, Skip The Use.

Zombillenium is in het Nederlands verkrijgbaar bij de betere boekhandel voor ongeveer €7,50

Sterren: 4 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie