Recensie: Cooties (Cary Murnion en Jonathan Milott, 2014)

“You have cooties” is bij Amerikaanse kinderen een populaire uitdrukking als ze een ander kind willen pesten. Waarschijnlijk is het woord ‘cooties’ afgeleid van het Maleise wood ‘kutu’, wat luis betekent. Je kunt ‘cooties’ dus het beste vertalen met ‘beestjes’, besmettelijke beestjes om precies te zijn. Een kind met cooties laat je dan ook links liggen. In deze film winnen de cooties het echter een keer van de pestkoppen.

De leerlingen in Cooties zijn echte etterbakjes
De leerlingen in Cooties zijn echte etterbakjes

In Cooties maken we kennis met Clint Hadson (Elijah Wood) een ‘horrorschrijver’, Het wil niet zo vlotten met zijn eerste boek, dus hij keert als invalkracht terug naar de plaats waar hij opgroeide: Fort Chicken. Fort Chicken staat bekend om zijn kippenindustrie, een soort Barneveld zeg maar. Clint valt in op Fort Chicken Elementary waar ook zijn jeugdliefde Lucy McCormick (Allison Pill) blijkt te werken. Zoals op elke school zitten er echte etterbakjes tussen de leerlingen, niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk. Nadat er bij de lunch besmette kipnuggets zijn geserveerd, breekt er namelijk een epidemie uit. Waar leraren en leerlingen normaal nog wel eens overhoop liggen, zijn de leerkrachten van Fort Chicken Elementary nu hun leven niet meer zeker.

In vergelijking met Cooties zijn de leerlingen in Dangerous Minds schatjes
In vergelijking met Cooties zijn de leerlingen in Dangerous Minds schatjes

Het eerste wat opvalt aan Cooties is de cast, er spelen interessante acteurs mee, zoals Elijah Wood (Lord of the Rings, Last Witch Hunter, Maniac, Sin City), Jorge Garcia (Lost, Alcatraz), Rainn Wilson (The Office US, Super, House of 1000 Corpses), Kate Flannery (eveneens The Office US), Jack McBrayer (30 Rock) en Leigh Whannell (niet alleen acteur in en schrijver van de Insidious-serie, maar ook regisseur van Insidious 3 en producent van de Saw-franchise). Aangezien er behoorlijk wat komedie-acteurs in de film zitten, ligt de nadruk op humor – errug flauwe humor – en tja, daar moet je wel van houden (persoonlijk kon ik het wel waarderen). Er zijn ook verwijzingen naar andere producties van de cast en er wordt gerefereerd aan diverse films, boeken en games.

Hoewel de acteurs goed zijn is het verhaal is verder niet zo sterk, je hoeft dus niet een film als The Faculty te verwachten (waar Elijah Wood trouwens ook in speelde). Bij het intro moet je gelijk opletten, anders mis je de oorzaak van de cooties-epidemie. De effecten en make-up zijn okay, maar niet heel bijzonder. De nadruk ligt echt op de acteurs.

Leerkrachten zijn hun leven niet meer zeker
Leerkrachten zijn hun leven niet meer zeker

Ik heb met plezier naar Cooties gekeken, maar er zijn betere horrorfilms en komedies.

Sterren: 3.5 / 5

Bloody Mary proefnotitie: Flauw, maar wel vermakelijk.
Cooties
is nu verkrijgbaar op DVD en Blu-ray.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

2 gedachten over “Recensie: Cooties (Cary Murnion en Jonathan Milott, 2014)”

  1. Heb hem net zitten kijken. Had er denk ik te veel van verwacht, vond hem erg tegenvallen. Wordt in ieder geval geen 2de keer kijken voor me.

    Beantwoorden

Plaats een reactie