Recensie: Cowboys & Aliens (Jon Favreau)

In de wereld van de genrefilm kom je heel wat rare producties tegen, en Cowboys & Aliens is er toch wel een. Hetgeen Cowboys & Aliens zo raar maakt, is het feit dat je naast sciencefiction horror, ook zit te kijken naar een western, inclusief cowboys en indianen. Hoewel het verhaal op zich logisch is (als je films kunt maken over een alien invasie in het heden, waarom dan niet over een alien invasie in het verleden), is het resultaat typisch, maar niet verkeerd!

De opvallende premisse van Cowboys & Aliens komt trouwens niet zomaar uit de lucht vallen. De film is gebaseerd op de populaire gelijknamige comic van Scott Mitchell Rosenberg, Fred Van Lente, Andrew Foley, Dennis Calero en Luciano Lima. Negen jaar voordat de comic daadwerkelijk uit zou komen, werden de filmrechten voor Cowboys & Aliens al verkocht. Eén tekening van een cowboy die achtervolgd wordt door een ruimteschip, was genoeg om de filmrechten in 1997 aan Universal en Dreamworks te verkopen. Vanaf dat moment verandert het project diverse malen van eigenaar en bijten diverse scenaristen hun tanden stuk op het verhaal. Uiteindelijk komt het project opnieuw bij Universal en Dreamworks terecht en worden cast en crew samengesteld. Hoewel Cowboys & Aliens de nodige opstartproblemen heeft gehad, mag het resultaat er zeker zijn. Hoewel de film het verhaal van de comic deels loslaat, zijn de ‘look and feel’ hetzelfde.

Daniel Craig

De film begint als een cowboy (Daniel Craig) wakker wordt in een woestijn. Hij heeft geen idee waar hij is en hoe hij er is gekomen, hij weet niet eens wie hij is. Om zijn pols draagt hij een rare armband en hij heeft een wond in zijn zij. Hij begeeft zich naar het nabij gelegen stadje Absolution, waar hij echter weinig absolutie kan verwachten. Het komt tot een confrontatie met de zoon van Kolonel Dolarhyde (Harrison Ford), een gezien figuur waar je geen ruzie mee wilt hebben. Dan wordt Absolution opgeschrikt door een brute aanval, en deze keer zijn het geen Indianen; talloze bewoners worden door ruimteschepen ontvoerd. Maar met tegenstanders als de cowboy en de kolonel, hadden de aliens dat beter niet kunnen doen.

Cowboys & Aliens is mooi gemaakt, en het verhaal zit ook goed in elkaar. Het blijft raar om het ene moment naar een cowboy en vervolgens naar een alien te kijken, maar het werkt wel. Jon Favreau, die eerder onder andere de comicverfilming Iron Man regisseerde, heeft een goede klus geklaard.

Hoewel aanvankelijk Robert Downey Jr. de hoofdrol zou spelen, is die rol uiteindelijk naar Daniel Craig gegaan. Craig is echt übercool, zelfs de Marlboro Man verbleekt erbij. Op Harrison Ford is ook niets aan te merken, al hadden ze zijn personage wel een baard of snor mogen geven om hem iets minder op Indiana Jones te laten lijken (de makers hadden speciaal gekozen voor een ander soort cowboyhoed, maar dat heeft niet het gewenste resultaat). Olivia Wilde speelt de vrouwelijke hoofdrol; of het nu het personage of de actrice is, ergens loopt het niet helemaal lekker. Het grootste deel van de film, lijkt het of Wilde bezig is met een staarwedstrijd. In bijrollen zien we topacteurs als Adam Beach, Sam Rockwell, Clancy Brown en Paul Dano, stuk voor stuk een goede keus.

Olivia Wilde en Daniel Craig
Olivia Wilde heeft een beetje last van staar.

De special effects zijn mooi en de aliens zien er geweldig uit. Er is duidelijk veel aandacht geweest voor ‘creature design’ en de aliens komen een paar keer mooi in beeld.

Ik vond Cowboys & Aliens erg leuk en wat mij betreft mogen ze nog wel even voortborduren op dit gegeven. Knights & Aliens, Faraos & Aliens, Neanderthals & Aliens, ik noem maar wat.

Bloody Mary proefnotitie: Ouderwets lekker! Cowboys & Aliens draait vanaf 25 augustus in de bioscoop. Sinds 18 augustus is de film al in geselecteerde IMAX-theaters te zien.

Sterren: 4 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

2 gedachten over “Recensie: Cowboys & Aliens (Jon Favreau)”

Plaats een reactie