Crowdfunding voor realisatie Nederlandse horrorfilms

depoel

Crowdfunding is weer even een hot item met het nieuws dat Veronica Mars – een Amerikaanse TV-serie die enkele jaren geleden werd gecancelled – in een paar dagen een bedrag van drie miljoen dollar ontving van loyale fans die graag een speelfilm willen zien. Dit werd bewerkstelligd via Kickstarter, een website waar creatieve projecten gepresenteerd kunnen worden aan particulieren. Met een tegenprestatie, wat kan variëren van een DVD tot een setbezoek of zelfs een rolletje met tekst. Afhankelijk van hoe diep je portemonnee is.

We weten hoe moeilijk het is om (genre)films te produceren in Nederland, vooral in deze tijd. Ook het Nieuw Nederlands Film Platform (NNFP) probeert op deze manier geld bijeen te krijgen voor de realisatie van – in dit geval – vier Nederlandse horrorfilms. Er wordt per film gewerkt en de eerste waar men de aandacht op heeft gevestigd is De Poel van Chris Mitchell. Men hoopt € 30.000 via crowdfunding op te brengen en het overige geld van o.a. het Filmfonds te krijgen.

Het wil echter niet vlotten. De teller staat momenteel op de helft met 147 participanten – die 6 euro of meer per maand bijdragen. Is het de economie, de zuinige Nederlander, spreken de films niet aan of is het de opzet van het platform? Een echt financieel risico loop je niet. In het ergste geval worden er geen films gemaakt en wordt het geld dat er nog over is, na administratieve afhandelingen, weer teruggestort. In een droomscenario zijn de films een grote hit en deel je mee in het succes.

Aan het project verbonden is Gijs Scholten van Schat, die tevens meehelpt aan het scenario. Een naam die genrefans misschien niet veel zegt, maar een uitstekende en ervaren acteur is. Niettemin vraag ik me af of een project met een internationaal bekende naam de fans sneller in hun buidel doen tasten. Robert Englund, Tony Todd of Brad Dourif. Slechts een paar namen. Een (bij)rol als gespecialiseerde psychiater die wordt ingeschakeld of een FBI agent. Misschien kan een buitenstaander wel zorgen voor wat sociaal-maatschappelijk kritiek. Daar maak je het Filmfonds waarschijnlijk ook blij mee.

Als je participeert krijg je sowieso een gratis DVD, Blu-ray of VOD link van de film. Ook kan je tijdens de opnamen de set bezoeken. Dat gebeurd op specifieke data waar over geïnformeerd wordt. Er zijn naast een Gewoon Lidmaatschap ook een Bronzen, Zilveren, Gouden en Platina lidmaatschap, die allen een uitnodiging krijgen voor de première.

Wil jij dus een onmisbaar steentje bijdragen, ga naar de NNFP website en word lid!

 

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

1 gedachte over “Crowdfunding voor realisatie Nederlandse horrorfilms”

  1. Goed dat hier via deze weg aandacht voor wordt gevraagd. Zelf heb ik tot nu toe twee films gesteund via Cinecrowd. De belangrijkste reden voor mij om een film te steunen is dat ik de film zelf wil zien. Een promo die een indruk geeft van de te verwachten kwaliteit vind ik daarbij erg belangrijk. Bij NNFP overtuigen de korte stukjes tekst over de films en de promo van Nieuw Bloed mij helaas niet. In dat geval is €6 per maand me ook te veel.

    Beantwoorden

Plaats een reactie