Recensie: Dawn of the Planet of the Apes (Matt Reeves, 2014)

dawn of the planet of the apes

Het is tien jaar geleden sinds er een virus is uitgebroken dat een groot deel van de mensheid heeft uitgeroeid. De natie van genetisch gemanipuleerde apen onder leiding van Caesar blijft groeien en wordt bedreigd door de groep mensen die het dodelijke virus hebben overleefd. Ze lijken in vrede met elkaar te leven, maar dit blijkt van korte duur wanneer er een oorlog ontstaat die zal bepalen wie de heersende macht op de aarde zal zijn.

‘Wat zijn we ook een stel apen!’, een uitdrukking waarmee we weleens zeggen hoe dom wij mensen af en toe ook zijn. Tien jaar na de gebeurtenissen van Rise of the Planet of the Apes vragen de apen zich het omgekeerde af. Er vrede tussen aap en mens, ze hebben elkaar in jaren meer gezien. Tot de brandstof van een van de mensenkolonies op is en ze zoeken naar een alternatief. Dit blijkt een stuwdam te zijn vlak naast het kamp van de apen. Gelukkig is Caesar zijn vertrouwen in de mensheid niet vergeten en biedt hij hulp. Helaas, apen zijn net mensen en een onderlinge strijd lijdt tot grote gevolgen voor het kamp van de apen, maar ook voor de mensenkolonie.

Dawn of the Planet of the Apes | Trailer | 20th Century Fox

Net als met Rise of the… is in Dawn of the Planet of the Apes gebruik gemaakt van de motion capturing techniek van WETA. Alle apen zijn geacteerd en daarna digitaal omgezet naar apen. De hoofdrol is weggelegd voor Andy Serkis; niet alleen speelde hij in het vorige deel dezelfde rol, hij was ook Gollum in Lord of the Rings. De DVD en Blu-ray bevatten een special die geweldig weergeeft hoe dit is gemaakt: “Andy Serkis: het herontdekken van Caesar”.

Dawn of the Planet of the Apes is niet zomaar een nieuw deel om na Rise nog wel extra geld op te brengen. Het is een volwaardig nieuw hoofdstuk in de Planet of the Apes-reeks, het heeft de kwaliteit weten vast te houden. Een minpunt zijn aan de ene kant de clichés, aan de andere kant geven ze ook de menselijkheid weer.

Sterren: 4 / 5

Dawn of the Planet of the Apes is verkrijgbaar op Blu-ray en DVD, deze bevatten naast de film de volgende extra’s:
– Verwijderde scènes *
– De ontwikkeling van Dawn *
– Andy Serkis: het herontdekken van Caesar
– Humans and Apes: de cast van Dawn *
dawn-of-the-planet-of-the-apes-BD- De wereld van Dawn *
– De Apengemeenschap *
– Move like an ape: het expressiemiddel van een kunstenaar *
– Weta (special effects maatschappij) en Dawn *
– De strijd om de toekomst*
– Audiocommentaar van Matt Reeves *
– Galerij
– Bioscooptrailers
– Sneakpeek van Exodus: Gods and Kings[bol titel=”Dawn of the Planet of the Apes”]
* exclusief op Blu-ray

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

2 gedachten over “Recensie: Dawn of the Planet of the Apes (Matt Reeves, 2014)”

Plaats een reactie