De 5 meest afgezaagde horror tropes van De Nachtvlinders

Horror tropes zijn standaard elementen in horrorfilms. Het verlaten huis, stroom die plots uitvalt, de groep opsplitsen, politieagenten die niet luisteren… gaap! Bij De Nachtvlinders hebben we zo onze eigen ergernissen als het gaat om belegen horrorthema’s. Hier vind je onze top 5 afgezaagde horror tropes!

5: De oude gek die de helden tevergeefs waarschuwt

Kristel: “Echt een klassieker: de oude gek die de helden tevergeefs waarschuwt. Het liefst bij een afgetakeld gebouw in the middle of nowhere. In Cabin Fever, Pet Sematary, Friday The 13th en The Texas Chainsaw Massacre zie je varianten van oude boerenkinkels die het nog zo zeggen: ‘Nee, niet daarheen gaan!’ Toch doen natuurlijk, want meestal zijn de helden onnozele tieners.”

4: De auto die niet start

Corina: “De auto die niet start; dat element zie je zóveel in horrorfilms! Net als de nood het hoogst is, start de auto natuurlijk niet. ‘Come on, come on!’, wordt er gesnikt, terwijl het personage dat sleuteltje vruchteloos blijft omdraaien. En die auto maar sputteren, totdat het te laat is. Of de auto nét op tijd contact maakt. Voorbeelden van films met deze horror trope? Cujo, Terrifier 2, Friday The 13th, Jeepers Creepers.”

3: Struikelpartijen in het bos

Sander: “Heeft degene die achterna gezeten wordt door een monster of moordenaar net een voorsprong, struikelt hij of zij. Moeten ze ook maar niet steeds achterom blijven kijken tijdens het rennen! Struikelpartijen in het bos hebben zóóóó’n baard. Je weet gewoon dat dit standaard element gaat komen zodra het personage gillend het bos in holt – liefst in het donker natuurlijk. In Evil Dead, Voices, Friday The 13th en The Blair Witch Project struikelen ze wat af.”

2: De killer is dood… of toch niet?

Nick: “De held van het stuk heeft de slechterik van het stuk verslagen. En daar komt eindelijk versterking! Maar zodra ze zich omdraaien naar waar de killer zojuist dood op de grond lag, is -ie verdwenen. En dat terwijl het in veel gevallen totaal onmogelijk was dat de killer het overleefd had. Halloween, Friday the 13th, I Know What You Did Last Summer… noem maar eens een klassieke slasher waarbij de boef gewoon blijft liggen nadat -ie verslagen is.”

1: Griezelige kinderliedjes

Marloes: “‘One, two, Freddy’s coming for you…’ Zoveel horrorfilms gebruiken griezelige kinderliedjes om de creepy factor op te schroeven. De hoofdpersoon hoort ineens een kinderstemmetje dromerig zingen, of ergens klinkt het ijle geluid van een muziekdoosje. Het is eigenlijk altijd wel effectief, maar daarom ook een flauw trucje. Je vindt deze horror trope in bijvoorbeeld de Insidious-reeks, Dead Silence en Demon Toys. En binnenkort Skinamarink, waarvan de titel uit een Engelstalig kinderliedje komt.”

Hmmm, veel afgezaagde horror tropes lijken begonnen te zijn met Friday The 13th – die komt bij 4 van de 5 films in deze lijst terug! Kun jij nog horror tropes bedenken waar je he-le-maal klaar mee bent?

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

5 gedachten over “De 5 meest afgezaagde horror tropes van De Nachtvlinders”

  1. Het kinderliedje in Nightmare on Elm Street vond ik toentertijd heel eng (one two, freddy’s coming for you):

    Maar één van de dingen waar ik helemaal klaar mee ben is de telefoon die het niet doet of geen bereik heeft. Dit gaat al mee sinds de telefoon bestaat volgens mij en tegenwoordig is het natuurlijk dat de batterij leeg is of er geen bereik is. Komt in bijna elke film voor…
    Leuke variatie op dat thema is The Black Phone waar de telefoon het heel onverwacht juist wel doet!

    Beantwoorden
  2. De gang of parkeergarage waarin de lampen één voor één uitgaan, liefst begeleid door een hard geluid (welke lamp maakt geluid als hij uitgaat?)

    Beantwoorden

Plaats een reactie