Stephen King comic De Beproeving 2: Amerikaanse Nachtmerries

Het postapocalyptische verhaal De Beproeving (The Stand) is een van Stephen King’s meest lucratieve boeken. Hij bracht het oorspronkelijk uit in 1978, maar kwam in 1990 nog eens met een ‘Complete & Uncut Edition’ voorzien van eerder geschrapt of herzien materiaal. In 1994 volgde een populaire miniserie en ondertussen wordt er gesproken over een verfilming van De Beproeving voor het witte doek. De Beproeving heeft Stephen King dus bepaald geen windeieren gelegd.

Inmiddels is er ook een comic book serie gebaseerd op De Beproeving. Hoewel er aanvankelijk ‘slechts’ 5 delen uitgebracht zouden worden, zijn het er ondertussen al 6. Eerder hebben we op de Nachtvlinders deel 1, Kapitein Trips, besproken. In dit deel werd verteld hoe een schadelijk virus uit een onderzoekslaboratorium ontsnapt en 99,4 % van de bevolking dood. Amerikaanse Nachtmerries is het tweede deel van de comic book serie.

In Amerikaanse Nachtmerries volgen we de omzwervingen van de overlevenden van ‘Kapitein Trips’. Het grootste deel van de bevolking is nu bijna geveld en de laatste zieken zijn stervende. De overlevenden gaan op zoek naar andere lotgenoten, zo besluit zanger Larry Underwood op te trekken met de Rita Blakemoor, een sjieke dame met een pillenverslaving. De zwangere Fran Goldsmith vindt in de 16 jaar oude Harold Lauder een metgezel, die eigenlijk een ongezonde interesse voor haar heeft. Al gauw wordt hun team versterkt door Stuart Redman, die uit het epidemiologische centrum in Vermont heeft weten te ontsnappen, en Glen Bateman. De doofstomme Nick Andros reist in dit deel alleen.

Ondertussen begint ook de scheiding tussen goed en slecht te ontstaan. De demonische Randall Flagg begint een leger van ongure types om zich heen te verzamelen, en hij verschijnt regelmatig in de nachtmerries van de overlevenden. Flagg heeft echter een tegenstander in de vorm van de zachtaardige Moeder Abigail, een hoogbejaarde dame die in Nebraska woont. Het is duidelijk dat de overlevenden vroeger of later een kant moeten kiezen.

De Beproeving is geen dun boek, dus het is een heel karwei om hier een comic book serie van te maken. Desalniettemin heeft scriptschrijver Roberto Aguirre-Sacasa er een goede adaptatie van gemaakt. De tekeningen van Mike Perkins zijn prachtig en de color art van Laura Martin is goed afgestemd op het verhaal. Er is de nodige ruimte voor ‘gore’, maar het overheerst niet. Helaas worden de personages zonder de lappen tekst van Stephen King wel een beetje eendimensionaal, maar verder is het een bewerking die er zeker mag zijn.

4 sterren

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie