Recensie: De Meester: De Val (Del Toro / Hogan)
Het tweede boek van De Meester: De Val is zeer aan te raden leesvoer voor iedereen die van horror met een goed verhaal houdt.
‘In New York is iets vreselijk misgegaan. Het virus dat ontketend werd in De Meester heeft de stad in zijn greep. Te midden van de chaos leidt CDC-inspecteur Eph Goodweather een groep die de plaag wil stoppen. Maar het zou wel eens te laat kunnen zijn.
Ondanks al zijn kennis kan Eph zijn geliefden niet beschermen. Zijn ex-vrouw Kelly is door de Meester zelf besmet en is op jacht naar haar zoon Zack. Eph en zijn team, bijgestaan door professor Abraham Setrakian en Vasily Fet, moeten het opnemen tegen een vijand wiens ultieme doel verschrikkelijker is dan het uitsterven van de mensheid.’
Het eerste deel van de Meestertrilogie, ‘De meester’ werd omschreven als het meest enge boek van het jaar. Auteurs Guillermo del Toro (‘Pan’s Labyrinth’) en Chuck Hogan (‘Prince of Thieves’), bieden ons een interessante beschrijving van de vampier vermengd met een heel eigen kijk op dit monster. Geen glittervampieren met scherpe tandjes, maar kale geslachtsloze monsters met een zogenoemde stekel (het best te omschrijven als een hele lange tong :Red.), die mensen door middel van die stekel leeg drinken.
Het eerste deel van de trilogie richtte zich vooral op de geheimzinnige gebeurtenissen rondom schijnbaar verlaten vliegtuigen en de mogelijke uitbraak van een onbekend virus. De spanning wordt in dit boek vooral opgebouwd rondom de vraag wat er nu eigenlijk aan de hand is. In het tweede deel is het wel redelijk duidelijk geworden wat er aan de hand is. Vampieren. Langzaam nemen deze monsters de wereld over, is dit nog wel te stoppen? En de overheid blijft ontkennen, dat er iets aan de hand is.
Interessant in dit boek is vooral hoe er dieper wordt in gegaan op de achtergrondinformatie rondom de gebeurtenissen rondom ‘De Meester’ en de ontstaansgeschiedenis van deze monsters. Del Toro en Hogan schuwen hierbij niet terug te grijpen naar hun historische kennis, zoals de tweede wereldoorlog en Tsjernobyl. Dit soort historische feiten worden op indrukwekkende wijze verweven in het verhaal. Deze wereldveranderende gebeurtenissen krijgen zo een post-apocalyptisch tintje, wat bijdraagt aan de levensechtheid van het boek.
Daarnaast is er in ‘De Meester: De Val’ meer ruimte voor de ontwikkeling van de diverse interessante personages, zoals Ephraim en Setrakian, ook wel bekend als ‘de oude man’. Setrakian blijft een bijzonder personage, waarvoor je alleen al het boek zou willen lezen. Van jongs af aan is hij al verbonden met de meester. En in dit deel wordt hier dieper op ingegaan. Vragen, als van wie het vampierhart is, dat de oude man zo angstvallig bewaakt, worden beantwoord. Ook wordt er meer aandacht besteedt aan Zack, de zoon van Ephraim. In dit boek wordt hij achtervolgd door zijn moeder, die veranderd is in een vampier. Interessant hierbij is, de tegengestelde gevoelens die hij ervaart bij het zien van zijn moeder.
Hoe boeiend het bovenstaande ook is, het zorgt ervoor dat dit boek niet de mate van spanning van het vorige boek haalt. Dit betekent niet dat het boek niet spannend is, het beval zeker wel spannende momenten, voornamelijk rondom Zack. Wel is het onvoorspelbare van het eerste deel er een beetje af. Of dit een nadeel is, zal iedere lezer voor zichzelf moeten bepalen. De bovengenoemde diepgang zorgt wel voor een complexer en interessant geheel.
Ten slotte gaan Del Toro en Hogan, naast de monsters, ook dieper in op de mens en zijn reactiepatronen. Wie wordt in nood een held en wie een slappeling? En hoe ver gaat de mens voor het verkrijgen van onsterfelijkheid? En wat gebeurt er als menselijke liefde wordt vermengd met vampirische honger. Stuk voor stuk interessante vraagstukken, die in dit boek aan bod komen.
Concluderend gezegd, is ‘De Meester: De Val’ zeer aan te raden leesvoer voor iedereen, die van horror met een goed verhaal houdt. Wel is het wenselijk om het eerste deel ook gelezen te hebben. Interessante diepgaande personages en een originele kijk op de vampier als monster. Ondanks dat het boek, in vergelijking met zijn voorganger, iets minder spannende momenten bevat, voegt de vele achtergrondinformatie echt iets toe aan het boek. Dit en het open einde van het boek, wekt de nieuwsgierigheid voor het derde en het laatste deel.
Beoordeling: 4,5 sterren.
Ter ere van de verschijning van het laatste deel ‘De Meester: Eeuwige Duisternis’ zijn deel één en twee van de trilogie verschenen in midprice. Het derde deel zal eveneens besproken worden op De Nachtvlinders. Verkrijgbaar in de betere boekhandel.
Meer over: Boeken, Guillermo del Toro, Recensies, The Strain, Vampiers