Boekrecensie: De Meester (Del Toro / Hogan)

De laatste tijd is het horrorgenre overspoeld door boeken waarin de vampier een prominente rol speelt. En dan bedoel ik hier geen glittervampieren, maar meer het duistere soort. Twee interessante boeken wil ik nog extra onder jullie aandacht brengen, omdat ze beiden het vampieridee wel op erg interessante wijze beschrijven, namelijk als virus.

Het eerder besproken Oversteek van Justin Cronin deed erg denken aan een boekenserie van Guillermo Del Toro [de regisseur, red.] en Chuck Hogan, een bloedstollende reeks bestaande tot dusver uit de twee boeken De Meester en De Meester: De Val. Al voordat het eerste deel in de boekenwinkels lag, werd het uitgeroepen tot engste boek van het jaar….Tja dat belooft wel wat.

De Meester (Guillermo Del Toro / Chuck Hogan)Het verhaal start wanneer een vliegtuig op een vliegveld in New York opeens van de radar verdwijnt. Men besluit een kijkje te nemen en vindt het vliegtuig op de landingsbaan, de lichten uit, geen beweging en je kunt een speld horen vallen. Later blijkt dat de mensheid wordt overspoeld door een plaag, en de gruwelen die hierop volgen zijn niet te overzien. De mensen die besmet worden door dit virus veranderen in een soort vampiers die continu op zoek zijn naar bloed. Maar ze houden wel een vreemde binding met hun familieleden.

Ook in dit boek bewijst Del Toro weer dat hij wel raad weet met het horrorgenre. Suggestieve beschrijvingen worden afgewisseld met bloederige scènes waarbij de anatomische beschrijvingen niets aan de verbeelding overlaten. Maar naast een heerlijk potje gruwelen biedt het boek ook diverse personages en kennen Del Toro en Hogan hun encyclopedieen. Gruwelen uit de geschiedenis (denk aan de Holocaust) en mythen worden op boeiende wijze verweven in het verhaal. Dit zorgt ervoor dat het boek diverse lagen bevat die zijn uitwerking niet mist op de lezer.

De boekenserie van Del Toro en Hogan wordt een trilogie, het laatste deel gaat ‘The Night Eternal’ heten en komt eind 25 oktober uit in het Engels. Wanneer de Nederlandse vertaling van het laatste deel uitkomt is nog niet bekend.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

2 gedachten over “Boekrecensie: De Meester (Del Toro / Hogan)”

Plaats een reactie