Recensie: De Meester: Eeuwige Duisternis (Guillermo Del Toro en Chuck Hogan)

Daar ligt het dan; het derde en tevens ook het laatste deel van De Meester Trilogie van Guillermo Del Toro en Chuck Hogan. Een dodelijk kijkend meisje kijkt je vanaf de kaft aan met daarboven ‘De Meester’ met de overbekende rode streep er doorheen. Kan dit laatste deel de hoge verwachtingen inlossen en eveneens een bevredigend einde geven van een indrukwekkend spannend verhaal, wat zo veelbelovend begon?

‘Eeuwige Duisternis’ start waar ‘De Val’ (deel twee van De Meester Trilogie, Red.) eindigt. ‘De wereld is veranderd in een apocalyptische horror. Een nucleaire winter is neergedaald, wat een ideaal leefklimaat voor de vampiers betekent. Het lijkt erop, dat zij gewonnen hebben, en hun tijdperk is begonnen. Maar niet alles is verloren. Een klein groepje rebellen blijft zich hevig verzetten tot het bittere eind. Na de dood van de oude man moeten Ephraim, Nora, Fet en Gus het zonder hem zien te redden. De zoon van Eph is al een tijdje geleden gevangen genomen,en Eph zal er alles aan doen om Zack uit de handen van de Meester te krijgen. De anderen vragen zich af hoe ver hij hierin zal gaan en vertrouwen hem daardoor niet. De Meester moet uitgeschakeld worden, willen ze hun wereld terugkrijgen. Hierbij krijgt de groep overlevers hulp uit onverwachte hoek. Maar is deze hulp wel te vertrouwen?

Op indrukwekkende wijze schetsen Del Toro en Hogan een wereld, zoals het eruit zou zien, wanneer het overheerst werd door vampieren. Fascinerend genoeg heeft dit overeenkomsten met de situatie, zoals deze in de tweede wereldoorlog was. Meer aandacht wordt besteed aan de Occido Lumen, het boek, dat een rol zou kunnen spelen bij de vernietiging van de Meester. Relevante stukken uit het boek sluiten naadloos aan op het verhaal. Vooral de verhalen uit de bijbel met betrekking tot de engelen, speelt een grote rol in dit laatste deel.

Waar in het tweede deel van de trilogie veel werd uitgelegd met betrekking tot de achtergronden van diverse personages, biedt ‘Eeuwige Duisternis’ meer ruimte voor actie. Dit betekent niet dat er geen zogenoemde ‘Interludiums’ zijn waar dingen nader worden uitgelegd, maar over het algemeen wordt de achtergrondinformatie tot het minimum beperkt. Hierdoor leest het boek sneller, dan deel twee.

Met het schrappen van Setrakian (‘de oude man’) als personage, namen Del Toro en Hogan een risico, omdat dit een zeer interessant personage was. Wel krijgen de andere personages in deel drie meer ruimte zich te ontwikkelen. We leren Fet, Gus, Nora en Eph beter kennen. Jammer is wel, dat Eph een beetje de zwarte piet krijgt toegespeeld. Wat hij ook doet, hij heeft het volgens de anderen altijd gedaan. Niet geheel terecht, wanneer je kijkt naar de eerdere boeken. Wel betekent dit, dat je als lezer goed in de personages kan inleven. De ontwikkelingen die door het bovenstaande ontstaan, maken het verhaal des te interessanter. Daardoor staat het verhaal open voor onverwachte ontwikkelingen.

Het ‘niet alles is wat het lijkt’ is blijkbaar één van de thema’s in het boek. Dit is mooi terug te vinden in de verschuivingen tussen goed en kwaad. De monster is niet altijd het monster en de ‘goeden’ niet altijd de ‘goeden’ zijn. Dit verduidelijken is lastig, zonder te veel over het verhaal los te laten. Je zult begrijpen wat hiermee bedoeld wordt, wanneer je het boek leest. Het houdt het verhaal boeiend en het einde blijft spannend en onverwacht tot je daadwerkelijk aan het eind van het boek bent.

Het boek eindigt met een climax. Nadat je de laatste pagina hebt gelezen, blijf je met een onwerkelijk gevoel zitten. Het einde geeft een dubbel gevoel en moet even bezinken. Uiteindelijk besef je als lezer, dat het een goed en bevredigend eind is. Dit maakt van ‘De Meester: Eeuwige Duisternis’ een waardige afsluiter van de trilogie. Hopelijk blijft het niet bij deze trilogie en kunnen we van Del Toro en Hogan nog meer leeswerk verwachten.

‘De Meester: Eeuwige Duisternis’ geschreven door Guillermo Del Toro en Chuck Hogan is te koop bij de betere Nederlandse boekhandel.

Sterren: 5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

2 gedachten over “Recensie: De Meester: Eeuwige Duisternis (Guillermo Del Toro en Chuck Hogan)”

Plaats een reactie