De ‘Penny Dreadful’ maakt comeback dankzij Shadow House Publishing

Uitgever Shadow House Publishing is momenteel bezig met een groot aantal klassieke korte horrorverhalen opnieuw uit te brengen in een e-book formaat onder de noemer Penny Dread!fuls. Het aanbod concentreert zich voornamelijk op gotische horror en de zogenaamde ghost-stories uit het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw. Het steeds uitbreidende assortiment bestaat momenteel uit verhalen van o.a. Aleister Crowley, Algernon Blackwood, William Hope Hodgson, R.W. Chambers, H.P. Lovecraft en nog veel meer.

De ‘penny dreadful’ dankt zijn naam aan de boekjes met pulpliteratuur die eind 19de eeuw vooral in het Verenigd Koninkrijk erg populair waren. Het waren zogezegd vaak ‘horrible’ of ‘dreadful’ verhalen, en de boekjes kostten slechts één penny. Zo is de verzamelterm voor deze literatuur ontstaan waar vele van deze horrorschrijvers later in de 20ste eeuw bekend door zijn geworden.  

Om het concept van de goedkope penny dreadful een beetje in ere te houden biedt de uitgever ieder kort verhaal aan in e-book formaat voor 99 cent. Niet duur, maar in mijn mening per horrorverhaal waarvan de meeste binnen het publiek domein horen toch niet de beste deal. Het is erg tof dat deze schrijvers en verhalen steeds meer aandacht krijgen, want dat verdienen ze zeker. Als groot fan van dit soort literatuur raad ik verhaalbundels zoals dit altijd aan. Echter voor een meer completere ervaring verwijs ik zelf liever naar de Tales of the Weird bundels van British Library. Deze zijn een stuk uitgebreider en opgedeeld in thema’s. Tevens lichten ze ook auteurs uit die vele male minder bekend zijn en wiens werk nog niet eerder is verschenen.

Algernon Blackwood, M.R. James, Bram Stoker… Wat is jouw favoriete ‘Turn of the Century’ horrorauteur? En welke verhalen zou je aanraden? Laat het ons weten!

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie