Recensie: De Vallei Omnibus (Krystyna Kuhn)

Combineer ´Lost´ met ´The Blair Witch Project´ en laat dit afspelen in de verlaten gebieden van Canada. Dan krijg je ´De Vallei´, een boekenserie dat draait om een groep jongeren op een afgelegen eliteschool omhult door angstaanjagende en mysterieuze gebeurtenissen. Ter ere van het verschijnen van deel vier uit deze serie, ´De Voorspelling´, zijn de eerste drie delen gebundeld in een omnibus.

devallei‘Grace College ligt in een afgelegen vallei in de Canadese Rocky Mountains. Het is een eliteschool voor talentvolle jongeren. Maar er gebeuren daar vreemde dingen. Waarom is de school niet terug te vinden op Google Earth? En wat gebeurde er ruim dertig jaar geleden, toen een groepje jongeren werd vermist? De nieuwe leerlingen Julia en haar broer Robert weten niet dat Grace College door mysteries wordt omgeven. Maar ze komen er gauw genoeg achter dat niets is wat het lijkt in de vallei. En dat ze daar niet bij toeval zijn…’

De serie gaan over een groep jongeren en elk boek wordt vanuit één of meerdere verschillende personages verteld. Elk personage draagt (soms duistere) geheimen met zich mee en iedereen heeft zijn eigen reden, dan hem of haar op Grace College brengt. Dit alles lijkt te maken te hebben met een ongeval, dat in 1972 heeft plaats gevonden. Acht studenten van Grace College zijn tijdens dit ongeval verdwenen. De groep jongeren lijkt ieder zijn eigen link met dit ongeval te hebben, die soms heel persoonlijk is. Samen proberen ze te achterhalen wat er gebeurd is, maar het wantrouwen onderling dat er heerst, maakt dit bijna onmogelijk. Wie kunnen ze vertrouwen en wie niet? Wie houdt er een tweede agenda op na, en wie is niet wie hij zegt dat hij is?

Krystyna Kuhn heeft met ´De Vallei´ een gemakkelijk leesbare en spannende serie geschreven, die diverse elementen bevat van thriller, horror en mysterie. Door de vele geheimen die iedereen met zich meedraagt, wordt je als lezer constant op het verkeerde been gezet, waardoor je steeds nieuwsgieriger wordt naar de juiste antwoorden. Op elk moment wantrouw je een ander personage en worden de gebeurtenissen in een nieuw daglicht gezet. De diverse personages zijn toegankelijk en je leeft als lezer gemakkelijk met ze mee. De vele verwijzingen naar diverse moderne technologie maakt de serie hedendaags.

De sfeer rondom Grace College is mysterieus en soms huiveringwekkend. Dit wordt door Kuhn dermate beeldend beschreven, dat het gemakkelijk voor te stellen is, hoe de omgeving eruit ziet. Naast de geheimen van de diverse personages, is er ook sprake van mysterie rondom het college zelf. Dit geeft de boekenreeks een paranormaal tintje, dat nog extra wordt versterkt door onverklaarbare gebeurtenissen. Want in hoeverre zitten de personages uit vrije wil op Grace College?

Verwacht geen literaire hoogstandjes maar een heerlijk spannende en angstaanjagende serie voor een ontspannen leesmoment. Als je houdt van boeken vol onverklaarbare en mysterieuze gebeurtenissen, zou je deze serie eens op moeten pakken.

‘De Vallei’ Omnibus is geschreven door Krystyna Kuhn en bestaat momenteel uit vier delen. De serie is gepubliceerd door Uitgeverij Moon en is verkrijgbaar bij de betere Nederlandstalige boekhandel.

Sterren: 3.5 / 5

Interessant artikel?

Plaats een reactie