Survival horror op iPhone en iPad: Dead Space

Met het uitkomen van Dead Space 2 op de verschillende platformen werd het ook tijd voor een game op de iPhone/iPad. Maar al te vaak zijn dit slappe aftreksels of slechte ports van het origineel, maar deze versie van Dead Space mag er zijn. Ten eerste is er een op zichzelf staand verhaal dat zich tussen de eerste twee delen afspeelt, je speelt dit keer niet als Isaac maar iemand met de codenaam Vandal. Vandal is op een missie voor de Unitology Kerk en laat zo de welbekende Necromorphs vrij op een enorm ruimtestation. Het blijkt dat hij gebruikt is en hij besluit zijn eigengemaakte rommel ook weer op te ruimen.

Daarnaast wordt het ook gelijk duidelijk dat er veel tijd en liefde in deze game gestoken is en veel elementen van de console versie zijn ook gewoon aanwezig in deze versie, zo kun je met dezelfde wapens aan de slag die ook nog eens te upgraden zijn en op verschillende manieren te gebruiken natuurlijk. En ook hier volstaat het niet om simpelweg op de monsters te vuren, nee, het is de bedoeling dat je de ledematen van ze afschiet om vervolgens de genadeklap toe te brengen door er even flink op te stampen.

Dead Space moest het op de console vooral hebben van het griezelige sfeertje en de uitstekende schrikeffecten, het verbaasde mij nogal dat de iPhone-game er bijzonder goed in geslaagd is dit sfeertje te benaderen. De graphics zien er geweldig uit en zijn waarschijnlijk de beste die ik tot nu toe gezien heb op de iPhone, de animatie van Vandal is erg soepel en er wordt goed gebruik gemaakt van belichting (of soms het ontbreken daarvan). De omgevingen lijken op den duur wat veel op elkaar, maar zien er wel goed uit en voor de Necromorphs geldt eigenlijk hetzelfde.

Maar waar Dead Space echt in uitblinkt is het geluid, voordat je de game start krijg je een mededeling dat je het beste een koptelefoon kan gebruiken tijdens het spelen en dat is niet voor niets. Als je voor het eerst een kamer binnenkomt die vervolgens automatisch afgesloten wordt, waarna je de Necromorphs al hoort schreeuwen voordat je ze ook maar ziet krijg je echt het survival horrorgame gevoel dat je ook bij het origineel kreeg. Verder wordt je de hele game begeleidt door iemand of afstand en diegene hoor je via je pak, de voice acting is erg goed gedaan.

De besturing is voor dit soort games op met een touchsceen altijd even wennen. Je hebt dit keer ook geen virtuele d-pad maar je loopt gewoon voor- en achteruit door je duim op en neer te bewegen op het linker gedeelte van je scherm, kijken doe je door hetzelfde te doen aan de rechterkant. Eén keer tappen op rechts en je richt je wapen, vervolgens nog een keer tappen en je vuurt je wapen af. Klinkt misschien ingewikkeld maar het went er snel en werkt behoorlijk goed. Alleen is de besturing iets te langzaam wat in gevechten wel eens frustrerend kan zijn.

Er zijn ook in deze game weer achievements te behalen alleen wordt Game Center niet ondersteund. Door de achievements te halen speel je nieuwe achtergrondjes voor iPhone vrij. En ook in deze game heb je weer de belachelijke mogelijkheid om voor echt geld munitie en upgrades te kopen.

Dead Space is voor een iPhone-game behoorlijk aan de prijs (eur 5,49) maar het is dan ook één van de meest volwassen games die ik gespeeld heb op dit platform. Ik zou zeggen een must voor horrorfans met een iPhone! ****

Dead Space World is te verkrijgen via iTunes voor iPhone, iPod touch en iPad.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

2 gedachten over “Survival horror op iPhone en iPad: Dead Space”

Plaats een reactie