Recensie: Der Letzte Angestellte (Alexander Adolph, 2010)

Duitse horrorfilms hebben vaak een bepaalde naargeestige sfeer. Het is niet ongebruikelijk als je licht depressief de zaal verlaat. Ook Der Letzte Angestellte is zo’n film; het decor is ongezellig, de belichting mistroostig en de gebruikte kleuren zijn grauw en vlak. Elk middel is gebruikt om het verhaal iets sombers te geven, nu was dat niet echt nodig, want het verhaal op zich is al zwaarmoedig genoeg.

Christian Berkel (David Böttcher)In Der Letzte Angestellte krijgt jurist David Böttcher eindelijk weer een baan. Na een zenuwinzinking is hij er enkele jaren tussenuit geweest, maar nu heeft hij de kans om zichzelf weer te bewijzen. Helaas is zijn taak geen gemakkelijke; in verband met een reorganisatie mag hij alle werknemers van een bedrijf ontslaan. Een van die werknemers, Frau Blochs, heeft het daar nogal moeilijk mee en lijkt Böttcher verantwoordelijk te houden voor haar lot. Als Böttcher bij Frau Blochs langs gaat om met haar te praten, blijkt ze zichzelf te hebben opgehangen. Ook na haar dood blijft ze de arme Böttcher stalken, en langzaam maar zeker stevent hij af op een nieuwe zenuwinzinking.

Der Letzte Angestellte (The Last Employee) past het beste in de categorie spookfilms en heeft dan ook de nodige schrikeffecten. Over het algemeen is de film nogal traag, en voert het spel van de acteurs de boventoon. De hoofdrol wordt gespeeld door Christian Berkel die eerder schitterde in Das Experiment (2001), Der Untergang (2004) en Inglourious Basterds (2009). Bibiana Beglau speelt overtuigend de labiele Frau Blochs; het ene moment heb je nog sympathie voor haar, het volgende moment vind je haar een freak.

Ik vond Der Letzte Angestellte een redelijk goede film, maar het tempo had wel wat hoger mogen liggen. Deze film is niet geschikt voor de slasher-fans, wel voor de liefhebbers van spookfilms.

Bloody Mary proefnotitie: Medium, met een beetje bloed.

Der Letzte Angestellte is tijdens Imagine AFFF nog te zien op:
19/04/2011 – 21:50 Kriterion 3
21/04/2011 – 21:50 Kriterion 3

Sterren: 3.5 / 5

Interessant artikel?

Plaats een reactie