Recensie: De Donkere Toren 5 – De Slag Bij Jericho Hill

In het vijfde en laatste deel van de De Donkere Toren graphic novel reeks, gaat scherpschutter Roland Dechain negen jaar na de val van Gilead de strijd aan met de Goede Man, John Farson, de strijd aan om er voor te zorgen dat de Midden-Wereld niet uiteen valt.

Graphic Novels. Het is nu niet direct een genre waar de gemiddelde ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’ Nederlander warm voor loopt. Kan je in het buitenland nog zonder gêne in het openbaar vervoer weggezonken zitten in een mooi getekend en gelaagd beeldverhaal zonder dat er een haan naar kraait, hier vallen doorgaans smalende blikken je ten deel als je dat doet op een leeftijd dat je de Donald Duck ontgroeid zou moeten zijn. Zéker als het ook nog eens genres als fantasy of horror betreft. Het is daarom dapper dat er een aantal uitgeverijen zijn die het aandurven om op de toch wel kleine Nederlandse markt vertalingen uit te brengen van puike buitenlandse uitgaven. Denk aan Silvester Strips bijvoorbeeld, of Dark Dragon Books. Ook Uitgeverij L (onderdeel van uitgeverij Luitingh, de Nederlandse thuisbasis van Stephen King) waagt zich er aan met de stripversies van Stephen Kings epische De Donkere Toren-reeks.

donkere toren 5 - slag bij jericho hillZe hoeven zich er niet voor te schamen, de vijf uitgaven zijn stuk voor stuk prachtig vormgegeven, de vertaling (van Hugo Kuipers) zit goed in elkaar en het geheel staat prachtig in elke boekenkast. Je zou jezelf er zo in het openbaar mee durven vertonen. Ongeacht de smalende blikken om je heen. Dit vijfde – en laatste – deel speelt zich zo’n negen jaar na de val van Gilead af en vertelt het verhaal van de strijd die de nog jonge protagonist Roland Dechain aan moet gaan met de Goede Man, John Farson, om er voor te zorgen dat hij niet nog meer stralen die de wereld bijeen houden vernietigt. Het verhaal sleept zich door de soms wat lange dialogen (soms lijken de schrijvers vergeten dat het een beeldverhaal is, geen roman!) her ben der een beetje voort, maar De Donkere Toren 5 – De Slag Bij Jericho Hill rondt de jonge jaren van Dechain wel prima af en geeft tevens een mooie – bijna Messiaanse – verklaring voor diens veel hardere karakter in de zeven De Donkere Toren boeken van King.

Toch zijn er genoeg mensen die deze reeks beeldverhalen, die zich afspelen als een prequel op de boekenreeks van Stephen King, niet goed trekken. Om meerdere redenen. Enerzijds is er het verhaal, dat niet door King zelf geschreven is (maar waar hij wel supervisie op heeft gehouden). Het is veel meer lineair dan de boeken van De Donkere Toren en bevat minder lagen. Daarnaast vinden velen de dialogen soms (te) lang en behoorlijk statisch. Anderzijds is er het artwork van Jae Lee en Richard Isanove. Daar moet je van houden. Het is wat statisch en bevat vooral beeld van de diverse personages in de omgeving die direct om hen heen staat. Achtergrondbeeld en details van de omgeving komen er bijna niet in voor. Daarvoor in de plaats zie je sfeervolle kleurvlakken, die in een soort waas om de tekeningen heen uitgerold worden. Alsof de Midden-Wereld, waar alles zich afspeelt, in een continue dichte mist is gehuld. Dat valt moeilijk te rijmen met de werelden die in je hoofd opdoemen als je de boeken leest, net zoals een filmversie van je favoriete boek ook nooit laat zien wat je tijdens het lezen in je hoofd had.

Dat gezegd hebbend, dat artwork is echt een kwestie van smaak. Zij die het wel weten te waarderen zullen pagina na pagina met open mond omslaan en zich vergapen aan vooral heel mooi en stilistisch beeld. Waar in andere beeldverhalen de bloedspetters soms bruut vanaf de pagina’s je gezicht in vliegen, lijkt er hier druppeltje voor druppeltje nagedacht over de exacte plek in het geheel. Dat maakt zelfs de beelden die anders in de categorie ‘gore’ zouden vallen tot kleine kunstwerkjes. Erg mooi! Verhaaltechnisch, tsja… De vertelwijze blijft in deze reeks een zwak punt. Ligt niet aan de prima vertaling, maar aan de slome en voor een strip niet heel lekker lezende dialogen die de personages in hun mond gelegd krijgen. Dat maakt het geheel – hoewel zeker interessant – er gewoonweg niet leesbaarder op. De Donkere Toren 5 – De Slag Bij Jericho Hill in één ruk uitlezen zal voor menigeen dan ook niet te doen zijn. Maar ja, met dergelijk artwork grijpen wij er graag meerdere malen op terug.

Waardering beeld: **** | Waardering verhaal: **
De Donkere Toren 5 – De Slag Bij Jericho Hill
Stephen King, Robin Furth, Peter David, Jae Lee & Richard Isanove.
Uitgeverij L
ISBN: 9789024579969
Prijs: €17.95

Sterren: 3 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

2 gedachten over “Recensie: De Donkere Toren 5 – De Slag Bij Jericho Hill”

Plaats een reactie