Don’t Be Afraid of the Dark (Troy Nixey, 2010)

Bijna veertig jaar geleden was regisseur John Newland al niet bang in het donker en zijn tv-film uit 1974 is zeker niet slecht, maar producent/scenarist Guillermo del Toro zag genoeg redenen om een remake van Don’t Be Afraid of the Dark te maken. Hij zette Troy Nixey al een paar jaar terug in de regiestoel, wegens de verkoop van de filmstudio Miramax en het zoeken naar een nieuwe distributeur hebben we een jaar langer moeten wachten op het resultaat.

dont be afraid of the dark

Architect Alex Hurst (Guy Pearce) verhuist met zijn dochter Sally (Bailee Madison) en vriendin Kim (Katie Holmes) naar het landhuis Blackwood Manor. Terwijl Alex en Kim hun droomhuis in zijn oorspronkelijke staat herstellen, trekt Sally erop uit om het nieuwe onderkomen te verkennen. Ze hoort stemmen en deze leiden haar naar een verborgen ruimte. Wanneer ze de deur opent waarachter ze de stemmen verneemt, heeft Sally geen idee dat ze een horde duistere wezens vrijlaat die zich al eeuwen in de krochten van haar nieuwe thuis verborgen houden… en die het gemunt hebben op de bewoners.

De inleiding van Don’t Be Afraid of the Dark is lekker stevige horror waar we een man zijn eigen kiezen zien uittrekken en even later vrij noodlottig omkomt. Dat belooft wat voor het hoofdverhaal over Sally. Het is niet nieuw dat Del Toro een horrorfilm vanuit het perspectief van een kind schrijft, in zowel El laberinto del fauno als El orfanato werkt het perfect. De hoofdrolspeelster in Don’t Be Afraid of the Dark lijkt in de remake ook een paar jaar jonger dan in het origineel, ook nu werkt de combinatie van kinderlijke onschuldigheid en duistere taferelen.

Maar hoe mooi het spookhuis ook is, hoe goed Katie Holmes en Guy Pearce ook acteren, de film heeft twee nadelen. Bailee Madison is als dochter Sally maar een irritant meisje, misschien een logisch gevolg van gescheiden ouders, en de film haalt eigenlijk nooit meer de gruwelijkheid van de intro. Waarschijnlijk komt dit omdat Troy Nixey en Guillermo del Toro zich van Miramax (Disney) moesten inhouden zodat de film een PG13-rating (geschikt voor 12 jaar en ouder) zou krijgen. Helaas oordeelde de Amerikaanse kijkwijzer toch anders en gaf de film een R-rating (16 jaar en ouder). Maakt dat de film slecht? Zeker niet, er had alleen iets meer ingezeten.

Sterren: 3.5 / 5

Don’t Be Afraid of the Dark draait vanaf vandaag, 24 november, in de bioscoop

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

6 gedachten over “Don’t Be Afraid of the Dark (Troy Nixey, 2010)”

 1. Waarschijnlijk bedoel je vanaf 24 november in de bios.. ipv oktober.

  Opzich een aardige film denk ik. Maar gewoon om eens op dvd te kijken. Ik zie alleen nooit het nut om een ‘horror’ een 12 jaar en ouder rating te geven. Dit verpest toch vaak de film.

  Beantwoorden
  • Inderdaad, de studio wil natuurlijk veel bezoekers en daarom een lagere rating. Del Toro heeft hiervan denk ik wel wat geleerd en toen Universal hem vroeg om Mountains of Madness te maken voor PG13 weigerde hij.

   Beantwoorden
 2. In het begin vond ik dat meisje ook erg irritant, maar later in de film vond ik haar angst toch wel erg overtuigend geacteerd, dus ik vond haar eigenlijk een pluspunt naar het einde toe. Wel vind ik het (ook) erg jammer dat de intro niet meer wordt overtroffen wat betreft gruwelijkheden. Iets meer horror had wel gemogen, maar alsnog wel een vermakelijke film 🙂

  Beantwoorden
 3. Woei! Gezien…
  De openeningsscène wordt in de rest van de film inderdaad niet overtroffen. Ook wordt de spanning later in het verhaal een stuk minder. Maar gelukkig maakt de badkamer scène en de slotscène wel veel goed 😀
  Al met al heb ik me wel kunnen vermaken. Soms lekker cliché, maar in een film als deze wil ik dat er wel graag in terug zien. Net als Katie Holmes… Die zie ik ook graag in films 😉

  Beantwoorden

Plaats een reactie