Eenmalige Zonde van Stephen King

Eenmalige Zonde is een typische uitgave. Het is namelijk een boek(je) met twee verhalen: Eenmalige Zonde en het ‘bonusverhaal’ Blockade Billy. In Amerika is deze combinatie uitgebracht onder de naam Blockade Billy, en is Eenmalige Zonde (Morality) het bonusverhaal. Dit is veel logischer, aangezien het verhaal Blockade Billy met zijn 80 pagina’s toch zo’n 30 pagina’s langer is dan Eenmalige Zonde.

Boek eenmalige zonde van Stephen KingEenmalige Zonde werd in 2009 gepubliceerd in de Esquire, maar werd volgens King’s website in december 1999 geschreven (een foutje wellicht?). Dit is de eerste keer dat Eenmalige Zonde in boekvorm verschijnt. Blockade Billy is in 2010 geschreven en werd in Amerika onder andere uitgebracht als ‘limited edition’ en ‘lettered edition’ (dat is nóg exclusiever) met illustraties van Glen Orbik en Alex McVey.

In het verhaal Eenmalige Zonde staan Nora en Chad voor een moeilijke keuze. Nora is ziekenverzorgster en Chad is een invalleerkracht die liever boeken zou schrijven. Ze hebben het niet breed en dat maakt het verontrustende, maar lucratieve aanbod van Nora’s werkgever oh zo verleidelijk. Nora’s werkgever is een gepensioneerde dominee die zijn hele leven geen enkele zonde heeft begaan. Maar nu het einde van zijn leven nadert, wordt die behoefte steeds groter. Door de Nora een ‘kleine’ zonde voor hem te laten plegen, hoopt hij zelf van goddelijke represailles gevrijwaard te blijven. Maar Nora moet dan wel met de gevolgen leven…

Blockade Billy gaat over de (fictieve) New Jersey Titans honkballer William Blakely. In 1957 was hij één seizoen lang een ware sensatie. De enigszins wereldvreemde jongen wordt hals over kop ingehuurd als beide catchers van de Titans uitvallen. Men verwacht niet veel van de knul, die regelrecht van een boerderij komt, maar hij presteert opvallend goed. Toch klopt er iets niet helemaal.

Zowel Eenmalige Zonde, als Blockade Billy, lezen lekker weg. Nu zijn King’s verhalen altijd al goed leesbaar geweest, maar zijn boeken willen nogal eens ‘zwaar’ zijn. Vooral sinds zijn ongeluk in 1999, hebben zijn boeken zo nu en dan een naargeestige ondertoon. Eenmalige Zonde is helaas een beetje een losse flodder, de opgebouwde spanning komt niet echt tot een climax. Blockade Billy is echt heerlijk geschreven. Ook als je niets met honkbal of sport hebt (zoals ik), is het ondanks de technische termen prima te doen.

Na Paul McEuen’s Het Experiment was het boek Eenmalige Zonde een welkome afwisseling. Wel zonde dat het zo dun is, ik had het in ‘no time’ uit.

Eenmalige Zonde is nu verkrijgbaar als hardcover en e-book.

4 sterren

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

1 gedachte over “Eenmalige Zonde van Stephen King”

Plaats een reactie