Eerste films Imagine Filmfestival 2018 bekend

Het Imagine Film Festival vindt inmiddels voor de 34ste keer plaats in Amsterdam. Waar het festival begon als Weekend of Horror en het Amsterdam Fantastic Film Festival, kunnen horrorliefhebbers nog al eens klagen over het kleine aandeel van hun fantastische genre. Nou, deze eerste titels en trailers zullen velen blij maken:

Les Affamés

Robin Aubert, Canada (2017)

Along With the Gods: The Two Worlds

Kim Yong-hwa (Zuid-Korea 2017)

Along With the Gods: The Two Worlds trailer

The Changeover

Miranda Harcourt, Stuart McKenzie (Niew-Zeeland 2017)

The Changeover Trailer

The Cured

David Feyne (Ierland, Groot-Brittannië, Frankrijk 2017)

THE CURED Official Trailer (2018) Ellen Page Zombie Movie HD

A Day

Cho Sun-ho (Zuid-Korea 2017)

Downrange

Ryuhei Kitamura (Verenigde Staten, Japan 2017)

DOWNRANGE (2018) Trailer (HD) Ryuhei Kitamura

The Endless

Justin Benson, Aaron Moorhead (Verenigde Staten 2017)

The Endless - Teaser Trailer - Sci-Fi Horror Thriller Justin Benson Aaron Moorhead (TADFF 2017)

Hagazussa: A Heathen’s Curse

Lukas Feigelfeld (Duitsland 2017)

The Man With the Magic Box

Bodo Cox (Polen 2017)

The Man With the Magic Box trailer

The Lodgers

Brian O’Malley (Ierland 2017)

THE LODGERS - Festival Trailer [TIFF 2017]

Pyewacket

Adam Macdonald (Canada 2017)

Imagine 2018: fantastische verhalen van toen en nu

Het filmfestival stuurde het volgende bericht uit:
Het Imagine Film Festival is het grootste en langstlopende filmfestival voor de genrefilm in Nederland met een eigenzinnig en fantasierijk programma vol bijzondere en spraakmakende films. Het themaprogramma van Imagine 2018 weerspiegelt de diverse vertelvormen die eigen zijn aan het genre ‘de fantastische film’. Van fantastische verhalen die teruggaan naar eeuwenoude mythes tot futuristische fictie die zich afspeelt in een verre toekomst. De technologie die daarbij hoort maakt ook onderdeel uit van het programma. Het filmfestival vindt plaats van 11 april tot en met 21 april in EYE Amsterdam.

Nergens wordt zoveel geëxperimenteerd en gevarieerd met vertelvormen als in de fantastische fictie. Met mythen, sprookjes en legendes is het fundament gelegd voor onze verteltraditie. Daarmee is het fantastische verhaal ook de oudste vorm van vertellen. Bij die fantastische verhalen hoort ook het zogeheten worldbuilding – het scheppen van een geheel nieuwe wereld, inclusief geschiedenis, taal, geografie en bewoners. De combinatie van verhalen en werelden die beide aan de verbeelding zijn ontsproten vormen het hart van de fantastische fictie. Imagine wijdt zijn themaprogramma van 2018 aan deze verteltraditie en heeft daarbij oog voor het verleden, het nu en de nabije toekomst.

Van vroeger tot nu

Nog voor de komst van de cinema was er de toverlantaarn die fantastische verhalen liet zien met behulp van bewegende glazen plaatjes. Bij Imagine komt deze oervorm van de fantastische film weer tot leven door een samenwerking tussen Annet Duller en Wim Bos, verzamelaars die voorstellingen met de toverlantaarn presenteren, en Sahand Sahebdivandi van het Amsterdamse vertellerscollectief Mezrab. Tijden en culturen vermengen zich in een unieke voorstelling.

Aan de andere kant van het spectrum is VR een jonge technologie waarmee nog volop wordt geëxperimenteerd. Waar Imagine vorig jaar nog een showcase op beperkte schaal organiseerde, is er dit jaar een volwaardige competitie met het beste fantastische VR-aanbod van de afgelopen twaalf maanden.

Remakes

Naast oeroude bronnen en worldbuilding is ook de cultuur van remakes en reboots een belangrijk onderdeel van de fantastische filmtraditie. Remakes zijn bepaald niet alleen een kwestie van geld of ideeënarmoede, maar weerspiegelen ook de tijdgeest waarin de film werd gemaakt. Aan de hand van een aantal video-essays en veel fragmenten gaat Peet Gelderblom in op de politieke en maatschappelijk elementen uit vier verfilmingen die door de jaren heen gemaakt zijn van Jack Finneys roman The Body Snatchers uit 1955.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie