Recensie: Escape Room (Adam Robitel, 2019)

In deze psychologische thriller komen zes vreemden in een levensgevaarlijke escape room terecht. Als ze uit het spel willen ontsnappen moeten ze samenwerken en hun kennis gebruiken om de verschillende puzzels en raadsels op te lossen.

ESCAPE ROOM - Official Trailer (HD)

Escape rooms zijn tegenwoordig erg populair. Een Escape Room (ook wel escape challenge, escape game, exit game, ontsnappingsspel of ontsnapkamer) is een interactief spel waarbij een groep mensen in een of meerdere kamers wordt opgesloten. De deelnemers moeten door middel van het zoeken naar sleutels, codes en aanwijzingen en door het oplossen van puzzels en raadsels de kamer(s) binnen een bepaalde tijd (meestal een uur) proberen te verlaten. Logisch nadenken en samenwerking vormen er de sleutel tot ontsnapping. Meerdere filmmakers hebben dit al eens verwerkt tot een spannend plot, neem Cube (1997), Saw (2004) en Exam (2009). Geef toe, een escape room is op zich al horror. Zeker als je eraan toevoegt dat je leven in gevaar is als je de puzzels niet op tijd oplost. Dit maakt dat Escape Room, wat afgezaagd oogt, vooralsnog wel vermakelijk is om naar te kijken.

In het begin van de film worden de personages  in een oogwenk geïntroduceerd, regisseur Robitel zet hierna snel koers naar de onschuldig lijkende Escape Room.  De personages doen maar al te graag mee, want wie wil nou niet 10.000 dollar winnen? Het duurt niet lang tot ze erachter komen dat er een addertje onder het gras zit en raken ze verstrikt in een dodelijk spel. Schrikbarend hè? Dat vond ik nou ook!

De spanning is voelbaar, maar helaas ingeperkt door een PG-13 rating. Waar horrorfilm Escape Room (2017) de gore meer omarmt, blijft Escape Room (2019) meer aan de zijlijn. De sterfscènes missen naar mijn mening bloed en ingewanden,  Daardoor komt Escape Room over als een Saw-film voor tieners.

Desondanks ben je als kijker wel verkocht wanneer het eerste raadsel om de hoek komt kijken. In elke nieuwe kamer komt het gevaar uit een andere hoek, en voor je het weet, zit je op het puntje van je stoel. Helaas vindt Adam Robitel het niet nodig om met een tevredenstellende ontknoping te komen. In plaats daarvan opent hij een deur voor een vervolg. Iets waar je als kijker van moet houden.

Escape Room is grotendeels een leuke, spannende thriller. Heb je ooit Saw gezien, maar wil je meer puzzels en minder bloed en ingewanden? Dan is deze film zeker de moeite waard. Escape Room is vanaf vandaag, 28 februari 2019, te zien in de Nederlandse bioscopen.

Sterren: 3 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie