Exam – there is one question before you… (recensie)

De laatste selectieronde voor een prestigieuze baan bij een zeer invloedrijk bedrijf, slechts acht mensen hebben het tot hier geschopt. Deze acht kanditen krijgen een laatste examen, in een afgesloten ruimte krijgen ze 80 minuten de tijd om antwoord te geven op één vraag. Als de kandidaten het vragenformulier omslaan, zien zij slechts een blanco pagina. De spanning in de kamer stijgt naar grote hoogte, terwijl de tijd verder tikt. Elke kandidaat moet uitzoeken wat het bedrijf van hen verwacht, en hoe ver ze bereid zijn te gaan om de ultieme baan te bemachtigen.

Bij voorbaat al een geslaagd plot van Exam, want zet mensen onder druk en maak ze ook nog eens flink onzeker, een garantie voor flinke onderlinge problemen. Het is daarom ook niet de vraag of er wat gebeurt, maar wat er met wie gebeurt. De vraag en het antwoord van de kandidaten doet er niet toe. Regisseur Stuart Hazeldine heeft in deze lowbudget thriller acht prachtige clichépersonages neergezet, zoals het blanke alfamannetje, de nerd, de donkerharige psychologe, de gokker en de kille blonde dame. Alle acht verschillende types met verschillende uiterlijken en acht verschillende redenen op de baan te willen.

Exam - Stuart HazeldineDe wereld wordt in de nabije toekomst nog steeds geteisterd door de kredietcrisis en heeft daarnaast last van een wijdverspreid ongeneselijk virus. Deze zaken lijken tijdens het examen niet van belang, de zoektocht gaat voor de kandidaten om die ene vraag en het bijbehorende antwoord. En ze zijn inventief; alles wordt uit de kast gehaald om het antwoord te vinden, de spanning is in de eerste helft van de film dan ook om te snijden. Het regisseur Stuart Hazeldine met moeite om dit de volledige 80 minuten vol te houden, een geforceerde plottwist is dan ook te merken, maar werkt om de eindstreep te behalen.

Exam is een geniaal concept in een prima uitvoering, de situatie waarin de acht kandidaten zich bevinden is misschien erg bizar, maar hun handelingen zijn des te menselijker. Met deze debuutfilm het Stuart Hazeldine zich dan ook meteen goed in de markt gezet, al heeft hij nog geen nieuwe regieklussen. De acht kandidaten hebben overigens ook acht sterk uiteenlopende acteerprestaties. De disc bevat verder geen extra’s.

Exam is sinds 16 november te koop op BD/DVD

Sterren: 4 / 5

Abonneer
Laat het weten als er
guest
If checked, an MD5 hash of your email address will be shared with Gravatar.com. However, that hash will not be made public.
7 Comments
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Sjors
Sjors
12 jaren geleden

Gaaf 🙂 Ik was al benieuwd naar deze film en nu ga ik ‘m zeker kijken.

Jeroen
Jeroen
12 jaren geleden

Klinkt heel interessant! Maar wel vaag, ik zou zelf nooit zo’n baan ambiëren en dus in zo’n pakket verzeild raken. Maar goed, het is wel leuk om te kijken wat anderen allemaal doen om wél die baan te krijgen!

Sjors
Sjors
12 jaren geleden

Ik heb ‘m inmiddels gezien en het is zeker een goede film! Ondanks dat het voor een sollicitatie erg extreem is, blijft het toch geloofwaardig. De acteurs spelen hun rol prima (hoewel de gokker misschien wat overdreven is) en met het budget zijn ze prima omgegaan. Ik was ook blij dat die 80 minuten ook echt (ongeveer) 80 minuten zijn en niet dat er zoals in de meeste films totaal geen rekening wordt gehouden met de randvoorwaarden die ze zelf stellen (een bom die binnen een minuut ontploft, maar dan toch na vijf minuten net op tijd onschadelijk wordt gemaakt). Een klein minpuntje is wat mij betreft de muziek, die af en toe totaal niet bij de film past en beter bij één of andere epische avonturenfilm. Maar het grootste gedeelte van de tijd past het er wel bij. Met plezier gekeken 🙂

Michiel
Michiel
12 jaren geleden

Klinkt goed!
Ik ben alleen een beetje bang voor een kopie van The Killingroom (ook een leuke film hoor), maar gezien de recenties kan dat meevallen.

Tommy
Tommy
12 jaren geleden

The Killing Room, ooit trailer gezien maar met de tijd uit het oog verloren… Nu even beide trailers vergeleken en merk (op minuten beeldmateriaal) inderdaad wel gelijkenissen. Maar ik wil ze ook wel zien nu : ) beide! 🙂

marioten
marioten
12 jaren geleden

Click here to display content from YouTube.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Sjors
Sjors
12 jaren geleden

Ik heb The Killing Room ook maar “even” gekeken en in mijn ogen is het zeker geen kopie. Het gaat idd ook over een ruimte waar mensen in worden gezet, met nog een aantal andere overeenkomsten tot gevolg, maar het idee erachter is anders en de gebeurtenissen zijn anders. Alleen is twee dagen achter elkaar een film over een aantal mensen in een kleine ruimte kijken af te raden, want het is eigenlijk wel een beetje overkill 😛

7
0
Wat vind jij hiervan? Laat het weten in de reacties!x