Film Buffy The Vampire Slayer de koelkast in

Filmstudio Warner Bros. heeft de reboot van Buffy The Vampire Slayer voor onbepaalde tijd in de koelkast gezet. De reden is een script dat steeds maar niet van de grond wil komen, of zijn het toch de al ruim een jaar flink morrende fans?

Eind november 2010 werd de wereld opgeschrikt door het nieuws dat Warner Bros. een nieuwe filmfranchise rond Buffy The Vampire Slayer op zou willen gaan bouwen. De timing van dat bericht was uitermate logisch. De bloedeloze Twilight-reeks bracht miljoenen dollars in het laatje en op televisie waren True Blood en The Vampire Diaries kijkcijferkanonnen. Bloedzuigende ondoden waren helemaal hip en Buffy zou mooi het gat kunnen vullen dat aan het einde van de Twilight-reeks opdoemde. Zodoende stond de film dus voor ‘ergens in 2012’ gepland, werden producers Charles Roven en Steve Alexander samen met Doug Davison en Roy Lee van Vertigo Entertainment aan het werk gezet en voor het script werd – vreemd genoeg – een relatief onbekende nieuwkomer aangetrokken in de vorm van Whit Anderson.

Anderson leverde zijn ruwe versie in de zomer van 2011 in. De studio was niet overtuigd en stuurde hem terug zijn schrijvershok in. “Als je zo’n icoon terug wil brengen, moet je het goed doen en anders niet”, zo stelde een betrokkene in The L.A. Times. Onderwijl mopperde ook Buffy’s geestelijk vader Joss Whedon flink. Behalve het feit dat hij ‘zijn’ Buffy natuurlijk gewoon door laat leven in de door hem geïnitieerde comic-reeks (waar hij tevens de creatieve supervisie over houdt) stak het hem ook dat anderen met zijn creatie aan de haal zouden gaan. “Ik heb altijd de hoop uitgesproken dat Buffy in de juiste handen tot ver na mijn dood zou voortleven. Maar ja, dus wel NA mijn dood. Ik voel me niet heel comfortabel met het idee dat anderen met mijn creatie aan de haal gaan, maar ben me terdege bewust van het feit dat ik uiteindelijk ook niet de enige ben die verantwoordelijk was voor Buffy.” Whedon werd gesteund door de hondstrouwe fanschare die alles wat uit zijn koker komt verafgoodt. De fans bleven al die tijd ook morren en er gingen online zelfs al petities rond van mensen die aangaven de nieuwe film te zullen gaan boycotten.

Whedon vergat echter bij zijn initiële klaagzang te zeggen dat hem wel is gevraagd om bij de Buffy reboot betrokken te raken. Hij heeft het officieel destijds af laten ketsen met als reden hij andere projecten op zijn bordje had, zoals het Marvel-epos The Avengers. De plannen voor de herintroductie stammen namelijk al uit 2009 en komen uit de koker van producersechtpaar Fran Rubel Kazui en Kaz Kazui. Dit echtpaar was begin jaren ’90 de enige partij die iets zag in Whedons verhaal over de blonde scholiere die in de nachtelijke uren op vampieren jaagde. Zij wilden er destijds wel een film over maken (dat werd de Buffy The Vampire Slayer film uit 1992) en haalden Whedon binnen als schrijver. Het was tenslotte zijn idee. De productiemaatschappij van Fran (die de film ook regisseerde) en Kaz bezorgde Whedon echter al tijdens de productie hoofdbrekens. Zijn script werd volledig herschreven en vervolgens gingen ook de acteurs (met name Donald Sutherland) nog eens hun eigen dialogen aanleveren. Whedon heeft de set verlaten en is niet meer teruggekeerd. Toen hij vervolgens gedesillusioneerd in geldnood verkeerde, deed hij afstand van de rechten van het hoofdpersonage aan het echtpaar Kazui. Stomme actie, want toen Whedon zijn Buffy een tweede leven kon geven in de gelijknamige tv-serie van 20th Century Fox, werden de Kazui’s omdat ze in bezit van de rechten waren binnen de volledige tv-reeks én binnen de spin-off Angel als ‘executive producers’ vermeld. Terwijl ze er geen seconde bij betrokken zijn geweest, was dit een prima melkkoetje.

Halverwege 2009 besloten de twee Kazui’s dat ze een nieuwe film rond Buffy wilden maken. Whedon is daarvoor destijds daadwerkelijk benaderd, maar hij zag het niet zitten. Behalve zijn drukke werkzaamheden elders (de officiële reden voor zijn afhaken), was het ook nu weer een rechtenkwestie. Want alle karakters uit de televisieserie, daar liggen de rechten van bij 20th Century Fox en die zijn kostentechnisch dus ‘off limits’ voor een eventuele reboot. Maar al die karakters komen op hun beurt wel in Whedons toen al lopende comic continuïteit voor, dus dan zou je twee ‘officiële’ door Whedon ondersteunde Buffy-verhalen die met elkaar botsen naast elkaar hebben lopen. Leek hem niks. Fran en Kaz Kazui zochten vervolgens de samenwerking met Vertigo Entertainment, waarna Warner instapte en een optie op de rechten van het karakter Buffy nam en de doorontwikkeling zoals hier boven beschreven in gang zette. Nu blijkt dat de door hen ingehuurde Whit Anderson gewoonweg niet in huis had wat ze hoopten. Het script dat hij eind 2011 inleverde bleek dusdanig teleurstellend dat het hele project voor onbepaalde tijd in de koelkast is gezet, zo werd in de laatste week van 2011 bekend. Gezien het feit dat zombies in de bioscoop en op televisie ‘the next big thing’ zijn en vampiers op hun retour, zou Buffy daarna zomaar eens het vriesvak in kunnen schuiven. Misschien maar beter ook…

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

2 gedachten over “Film Buffy The Vampire Slayer de koelkast in”

  1. Hmm ik weet het niet, voor mij is er maar één buffy en dat is Sarah Michelle Gellar, als zij niet mee doet hoeft t voor mij niet. Net als die afschuwelijke remake van Nikita. Bah.

    Beantwoorden

Plaats een reactie