Final Destination 5 3D (Steven Quale)

Final Destination doet het gewoon weer, het verhaal is flinterdun en komt eigenlijk op hetzelfde neer als de eerdere vier delen. Toch is Final Destination 5 een film om in een 3D bioscoop te gaan kijken.

poster final destination 5Als je denkt de dood te slim af te kunnen zijn, dan heb je het mis. In Final Destination 5 dreigt het noodlot genadeloos toe te slaan voor een groep collega’s onderweg naar een bedrijfsuitje. Tijdens de busreis krijgt Sam (Nicholas D’Agosto) een visioen waarin hij en zijn vrienden sterven in een afschuwelijk ongeluk wanneer een brug op huiveringwekkende wijze instort. De nachtmerrie dreigt niet lang daarna werkelijkheid te worden. Sam slaagt erin om een aantal collega’s, waaronder zijn vriendin Molly (Emma Bell) en Peter (Miles Fisher), te redden. De dood laat echter niet met zich sollen en blijft de groep achtervolgen…

11 jaar geleden kwam de horrorfilm Final Destination uit met een zeer origineel plot, een tiener krijgt vlak voordat het vliegtuig opstijgt een vision waarin het neerstort. Hij besluit het toestel te verlaten en met hem een aantal anderen, de rest sterft in een crash… Maar de overlevenden worden op een nog brutere wijze ingehaald door de dood. Vervang voor deel 2 (2003) het vliegtuig voor een snelweg met een vrachtwagen, in deel 3 (2006) door een achtbaan, deel 4 (2009) door een racebaan en nu in deel 5 wordt de dood ontweken op een instortende brug. Originaliteit in het plot is er eigenlijk 0,0.

Waarom dan toch een deel 5 en waarom zou je hem dan überhaubt in de bioscoop moeten zien? Simpel: Popcornhorror met een lekkere toepassing van 3D. Het vision is dit keer prachtig uitgewerkt en heerlijk gruwelijk. Daarna weet je wie er in welke volgorde dood gaan, maar de grote vraag en een deel van de spanning is ‘hoe’? Elk object, apparaat, windvlaag of iets soortgelijks kan dodelijk zijn. Een sterfscène wordt lekker opgebouwd en de uitwerking is toch nog onverwacht. Maar gedurende de film worden de ongelukken makkelijker, plotselinger of zelfs door onderling menselijk toedoen.

Final Destination 5 is zeker een film de geschikt is voor 3D, de sterfscènes in dit deel bevat duidelijk meer gore en dat komt ook stukken dichterbij. James Cameron vindt het vast een goedkope en verkeerde toepassing van de derde dimensie, maar het is in dit geval een heerlijke toevoeging aan het popcorngehalte van de film.

Als dit een deel 1 zou zijn geweest, dan had deze film bijna vijf sterren verdiend. Final Destination 5 zakt gedurende de film iets in, maar haalt daarbij nog een heerlijk voldoende. Final Destination 5 3D draait vanaf vandaag in de bioscoop.

Sterren: 3.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

1 gedachte over “Final Destination 5 3D (Steven Quale)”

Plaats een reactie